We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Valetta House / Office S&M

Valetta House / Office S&M

© French + Tye© French + Tye© French + Tye© French + Tye+ 33

More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. A family with four young girls, commissioned Office S&M to refurbish and extend their home, in order to create more living space, so that each child had their own space in the house. The narrow existing plan meant we had to be creative with the space. By removing some walls, opening up internal windows, and using light wells, we have been able to bring light deeper into the spaces.

© French + Tye
© French + Tye
Long section + ground floor plan
Long section + ground floor plan
© French + Tye
© French + Tye

We created a “child-friendly” home in the broadest sense of the word, adding curves to the walls, a playful snakes-and-ladders bannister running through the house, and an arched window for each child. Meanwhile, adults are treated to a rich variety of materials, from encaustic floor slabs and glazed herringbone tiles, to spherical marble handrail ends and soft cedar shingle on the exterior.

© French + Tye
© French + Tye

The house now features an open-plan interior designed to meet the family's need for space, with a staircase and lightwell to connect the three floors and bring light down to the ground floor. A palette of carefully selected colours are used to reflect warm light throughout the spaces. By opening up windows, a view to the hall, and a lightwell past the stair, this warm light created a feeling of volume in the existing Victorian house.

Day-to-day, and from season to season, the passage of time is marked by changing light conditions throughout the house. As the children grow up, the house will change with them too, with the rounded cedar shingles on the exterior weathering and changing colour over time.

© French + Tye
© French + Tye

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Valetta House / Office S&M" 25 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959096/valetta-house-office-s-and-m> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.