We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Villa Santpoort / DP6 architectuurstudio

Villa Santpoort / DP6 architectuurstudio

© Daria Scagliola & Stijn Brakkee© Daria Scagliola & Stijn Brakkee© Daria Scagliola & Stijn Brakkee© Daria Scagliola & Stijn Brakkee+ 21

Santpoort-Noord, The Netherlands
  • Area Area of this architecture project Area:  397
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Daria Scagliola & Stijn Brakkee
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Awood, OBI, Tudor, intri
  • Main Contractor::De Nijs
  • Structural Engineer:STEP Engineering
  • Hvac Consultants:Iv-bouw
  • City:Santpoort-Noord
More SpecsLess Specs
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Text description provided by the architects. Set between wonderful tall trees along a laneway, Villa Santpoort is a family residence that fully engages with the surrounding greenery.

© Daria Scagliola & Stijn Brakkee
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Old beech-lined laneway forms a magnificent backdrop. The residents had some explicit wishes for their new home. They wanted to enjoy the wooded surroundings, the living areas to be as private as possible, and the bedrooms in the basement. On inspecting the densely overgrown site they discovered a wonderful old laneway lined by beech trees, which forms a magnificent backdrop to the garden, perfectly oriented towards the sun.

© Daria Scagliola & Stijn Brakkee
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Ground floor plan
Ground floor plan
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Villa embraces the green site. DP6 designed an elongated volume with a kink that makes it seem as if the villa embraces its green surroundings. The facade facing the beech-lined laneway is completely transparent, allowing indoors and outdoors to merge seamlessly. The facade facing the public road is more protected and largely closed. While the entrance and dining spaces are low-ceilinged and more intimate, the kitchen and living spaces are tall and spacious. Extending over the terrace, the entresol offers an elevated view of the sequence of living spaces. The bedrooms are grouped in the basement, with the master bedroom at one end opening onto a private outdoor green area.

© Daria Scagliola & Stijn Brakkee
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee

The dynamic play of space and light. Villa Santpoort is designed to enhance perception: the flowing connections with the outdoors, the views made more exciting by the kink, and the play of light filtered by the trees and falling on the tactile materials.

© Daria Scagliola & Stijn Brakkee
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee

The angled upper volume is faced in vertical panels and bamboo slats. Filtered by these vertical slats, the light in the void changes over time: during the day the slats blend with the bamboo finish of the upper volume, while in the evening hours the whole void is visible from outside as the light inside glows through the slats.

© Daria Scagliola & Stijn Brakkee
© Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa Santpoort / DP6 architectuurstudio" 24 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959047/villa-santpoort-dp6-architectuurstudio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.