We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

MST Hotel / Be-Fun Design

MST Hotel / Be-Fun Design

© Hiroyuki Hirai© Hiroyuki Hirai© Hiroyuki Hirai© Hiroyuki Hirai+ 18

Kōtō, Japan
  • Architects: Be-Fun Design
  • Area Area of this architecture project Area:  505
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Hiroyuki Hirai
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Hitachi, Nemetschek, ADVAN, LIXIL , Sanwacompany, TOKYOKOEI
  • Lead Architects: Tsuyoshi Shindo, Tatsuya Mori
  • Structure:Mono
  • Construction:Izumi kikaku company
  • City:Kōtō
  • Country:Japan
More SpecsLess Specs
© Hiroyuki Hirai
© Hiroyuki Hirai

Using the local community to convey the charm of downtown - Situated in Koto ward, Morishita used to prosper as a temple town during the Edo period. Currently standing as a residential and commercial area, we can still find some long-established stores participating in an old fashion atmosphere typical of the downtown. In order to absorb this charming familiarity, we created a hotel that would introduce to visitors the local stores. An opened terrace is placed in front of the entrance, aiming to create a new place of communication for the guests and the neighborhood.

© Hiroyuki Hirai
© Hiroyuki Hirai
Plan - 1st floor
Plan - 1st floor
© Hiroyuki Hirai
© Hiroyuki Hirai

Reinterpreting a traditional style of housing in the present day - The general composition adopts the stairwell style, similar to public housing during Japan's period of rapid economic growth. Two accommodation rooms of approximately 40 m2 are allocated on each floor across the staircase. With the aim to be distinguished from Tokyo's offer, where the majority of the rooms are single, twin or double beds, we propose nine rooms able to accommodate a large number of family members or friends. Each room is equipped with a kitchen and a washing machine, which can be used by up to six people. This way, a possible conversion into apartments can be considered in the future.

Sections
Sections

We chose to use a modern structure made of reinforced concrete, while keeping a Japanese traditional way to conceive the space. For example, the reversed concrete beam is used for the upper tatami room, while the lower floor contains a traditional sitting table and lower chairs. This configuration ensures privacy from the outside, and a sense of security. On the other hand, by widening the opening on the ceiling, we encourage the line of sight upwards. This gives a feeling of openness to the outside surroundings, and the opportunity to admire the exceptional location and feel a sense of unity with the city.

© Hiroyuki Hirai
© Hiroyuki Hirai

For the interior space we adopted the traditional Japanese elements such as tatami mats, wood, “shoji” (paper sliding door), or latticework. In the same time, the format of living units borrowed the 51C model (from the post-war public housing reform) which became the standard model for 2DK of public housing up until now. No longer merged in a single room like the traditional Japanese layout, the space for sleeping and eating are separated, as well as the partitioned bedrooms. While making a space simple as a whole, we planned an architecture that combines the yin and the yang by fusing Japanese and modern times.

© Hiroyuki Hirai
© Hiroyuki Hirai

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Kōtō, Tokyo, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MST Hotel / Be-Fun Design" 24 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/959039/mst-hotel-be-fun-design> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.