We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

M+K House / SAI Architectural Design Office

M+K House / SAI Architectural Design Office

© Norihito Yamauchi© Norihito Yamauchi© Norihito Yamauchi© Norihito Yamauchi+ 18

More SpecsLess Specs
© Norihito Yamauchi
© Norihito Yamauchi

Text description provided by the architects. This is a project took place in a suburban residential district called Sayama New Town, located in southeast Osaka. This district was developed around 40 years ago. Being still popular as a bed town, it currently holds newly built houses as well.

© Norihito Yamauchi
© Norihito Yamauchi

The clients requested a house where their child and dog can run around energetically. I thought, by living with a dog, people can interact with neighbors during the every-day walk, feeling rich external environments such as weather, climate, and seasons. I wanted to actively incorporate such a by-product produced by the life with a dog into the house.

© Norihito Yamauchi
© Norihito Yamauchi
Plans
Plans
© Norihito Yamauchi
© Norihito Yamauchi

So, I made a space with an earthen floor like a promenade in the center of the house. This promenade acts as an entrance, a corner of a living room, engawa (Japanese-style loggia), hallway, and part of the terrace. It enables the residents to communicate not only indirectly but also directly with others.

© Norihito Yamauchi
© Norihito Yamauchi

The residents can interact with others in the promenade like they chat on outside roadsides. In the future, the outside terrace and the roof terrace on the second floor can be connected with staircases so that an aisle can appear. This aisle will connect the local area, the first floor, and the second floor and allow the residents to move around. I imagined a new color could be added to the residents’ lives by this promenade placed in the middle of the house. Even though the house is surrounded by walls and other residents, this promenade can foster relationships between people and between people and pets.

© Norihito Yamauchi
© Norihito Yamauchi

Also, the south side of the house needed to be widely covered temporarily because of some land conditions. So, we built a temporal wall made of polycarbonate corrugated plates stuck to tube and coupler scaffolding. We regarded the promenade, the terrace, and the living room as one combined space. We surrounded it with the temporal wall and L-shaped external wall so that the border between the inside space and the outside space would be vague and the living space could be extended.

Diagram
Diagram

Then, I maximized the amount of sunlight coming inside the house by using FRP folded plates for a roof above the promenade and lowering the roof terrace’s height placed above the kitchen space on the west side. I selected each material equally for both the inside and outside walls. The L-shaped external wall protects the home as an unchanging solid-looking wall. The south-side outside wall uses a temporal and light material. The inside wall of the water section reflects the lights and colors of lives.

© Norihito Yamauchi
© Norihito Yamauchi

Even with its surrounding structure, I aimed to create a house that brings the town’s richness inside the home by incorporating somewhat outside-like materials and settings like the promenade.

© Norihito Yamauchi
© Norihito Yamauchi

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "M+K House / SAI Architectural Design Office" 23 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958939/m-plus-k-house-sai-architectural-design-office> ISSN 0719-8884
© Norihito Yamauchi

大阪M+K住宅,穿越建筑的步行道 / SAI Architectural Design Office

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.