We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Nest Inn / Myspace Architects

Nest Inn / Myspace Architects

© Running Studios© Running Studios© Running Studios© Running Studios+ 26

  • Architectural Critic : Dona Kurian
  • Design Developement : Yogesh Kumar, Rijul Nayal
  • Design Detailing : Danny Chacko Mathew
  • Graphics : Nishu Prasad
  • Publishing Content Preparation : Hania Rizwan
  • Phe Consultant : Deepak Khosla
  • Wood Work : Shantiprasad Semwal
  • Wood Works : Bajrang Interiors
  • City : Dehradun
  • Country : India
More SpecsLess Specs
© Running Studios
© Running Studios

Text description provided by the architects. Nestled on the foothills of the Himalayas in the city of Dehradun, a facility for assisted living sits in hypnotic tranquility.The plot is around 4 acres which is surrounded by dense Mango & Litchi orchards and a British Bungalow, dating back to the Colonial Period. The approach was to capitulate to a design solution that would respect the heritage and natural environment of the site. Although the plot was in the middle of an urban landscape, it still had its independent eco-system with orchards. This instilled a sense of safety due to the site’s proximity to city-facilities yet enjoying the calming shade of green foliage.

© Running Studios
© Running Studios
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Running Studios
© Running Studios

There were two necessary aspects of the site that had to be taken into consideration before starting the design. First, the old British Bungalow had to be celebrated instead of merely standing indifferently with the upcoming construction. Second, to obtain clear space for the new structure by cutting trees to an absolute minimum. Favorably, a relatively empty patch of land was located right opposite to the bungalow.

© Running Studios
© Running Studios

This enabled the possibility of the new structure to face the bungalow and share the same line of symmetry. To make things tricky, in the open space, there were still three trees standing in its middle. On deeper look, they appeared to form a triangle. Hence, they were taken as extent points and a circular spine was envisioned having terminal ends at the two laterally standing trees. Thus, the site’s flora was entirely retained.

Design Development Diagram
Design Development Diagram

The circular layout of the whole complex is intended to resonate with the long existent concept of “Circle of Life”. It consists of bedrooms, meditation hall, dining-kitchen block, and a multipurpose hall. All the spaces are seamlessly merged inside-out through the singly loaded curved corridor that links them all. All the private areas are zoned towards the back of the building, which is opening out into the thick green orchards.

At the mid-point of the arc, lies a skewed meditation hall which is placed inside the serenity of the green orchard and aims to help its users revitalize their body and soul by connecting with nature. Towards the other end of the central axis, stands the majestic bungalow as a reminiscent of past glory, with its gabled roof, forming a focal element of the entire campus.

© Running Studios
© Running Studios
Section yy
Section yy
© Running Studios
© Running Studios

The curved corridor with its intermittent façade openings, encloses a central circular courtyard of 40 m diameter. The building façade has perforated clay-tile screens and V-shaped tubular pipe sections, which provide a dramatic shadow effect in the circular corridor behind, naming this entire setup as ‘the walk of introspection’. The central landscape forms a plaza, an open-air theatre, and a stage area, all overlooking the entire space. The contrast of white with earthy tone, bolsters the harmony of the entire building-setting with nature, where the user can sit and tell tales of their youth and vigor, achieving solace in this communion of architecture and repose.

© Running Studios
© Running Studios

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Dehradun, Uttarakhand, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nest Inn / Myspace Architects" 18 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958796/nest-inn-myspace-architects> ISSN 0719-8884
© Running Studios

印度“生命之环”养老院 / Myspace Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.