We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

CASA UM / atelier RUA

CASA UM / atelier RUA

© Francisco Nogueira© Francisco Nogueira© Francisco Nogueira© Francisco Nogueira+ 50

Tavira, Portugal
  • Architects: atelier RUA
  • Area Area of this architecture project Area:  280
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Francisco Nogueira
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Swisspearl
  • Design Team:Francisco Freitas, Luís Valente, Paulo Borralho, Rui Didier, Ana Tomé, Cristiano Rodrigues, Dora Jerbic.
  • Interior Design:Studio Stories
  • Construction:RGL Engenharia & Construções
  • City:Tavira
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

Text description provided by the architects. The irregular-shaped plot of about 10.500 sqm stands on a slope facing southwest, where it is possible to observe the Algarve coast. The vegetation of carob, olive, mastic, and almond trees stands out, bringing us to the traditional Algarve mountains. In the central area of the property, coincident with the most inclined terrain, there is a small residential building with 100sqm. The traditional Algarve architecture, recognizable by the presence of well-defined volumes and some characteristic elements, such as the chimney or the roof terrace with decorated cornice.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
Plan
Plan
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

The project reformulates the existing construction, placing in it all the social areas of the house (kitchen, living room, and dining room), in direct contact with the new outdoor leisure area. At a lower level, under this outdoor leisure area, a new volume holds the most private spaces of the house and its four bedrooms. By placing this new volume of about 150m2 of construction at a lower level, the goal is to achieve greater privacy in the bedrooms without visually blocking the views of the existing building to the Algarve coast, enhancing its privileged solar orientation. When enjoying social and outdoor spaces, the old house stands out while the new construction is not visible. All rooms are complemented by a small private patio that extends the indoor area to the outside, maintaining privacy.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

On the road that runs from Estiramantens and develops towards the North, the main access to the house, it is possible to see the whole building, with the pre-existing house crowning the new and contemporary construction. This new construction mirrors and reinterprets the visual, physical, and spatial archetypes of the traditional architecture of the Algarve.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "CASA UM / atelier RUA" [CASA UM / atelier RUA] 18 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958690/casa-um-atelier-rua> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.