We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Oregon Forest Science Complex / Michael Green Architecture

Oregon Forest Science Complex / Michael Green Architecture

© Ema Peter© Ema Peter© Josh Partee© Josh Partee+ 33

  • Area Area of this architecture project Area:  101000 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Josh Partee, Ema Peter
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AEP Span, Accoya, Rodeca, EFCO, Tectum, Weyerhaeuser, D.R Johnson Wood Innovations, Dallas Glass, Freres Lumber Company, Lacey Glass, View
  • Lead Architects: Michael Green, Natalie Telewiak, Amanda Reed, Candice Nichol
  • Principal In Charge:Michael Green
  • Project Manager:Natalie Telewiak
  • Peavy Hall Project Architect:Amanda Reed
  • Awp Project Architect + Construction Administrator:Candice Nichol
  • Technical + Specifications Lead:Mingyuk Chen
  • Designers:Maria Mora, Kyle Elderhorst, Aleksandra Adamczewska
  • Designers (Former Mga):Asher DeGroot, Sindhu Mahadevan, Shea Treacy
  • Interior Designer (Former Mga):Kelsey Reddekopp
  • Structural Engineers:Equilibrium Consulting Inc.
  • Mechanical:PAE Consulting Engineers
  • Electrical:AEI Affiliated Engineers
  • Civil Engineer:KPFF Consulting Engineers
  • Contractor:Andersen Construction
  • Laboratory Consultant:The Estimé Group
  • Building Envelope:RDH Building Science Inc.
  • Elevators:Lerch Bates
  • Geotechnical:Foundation Engineering
  • Specifications:m.thrailkill.architect.llc
  • Costing:JMB Consulting Group
  • Acoustic Consultant:BRC Acoustics
  • Code:Code Unlimited
  • City:Corvallis
More SpecsLess Specs
© Josh Partee
© Josh Partee

Text description provided by the architects. In 2020, Michael Green Architecture completed two new mass timber buildings for the internationally recognized College of Forestry at Oregon State University. Located on campus within the Oregon Forest Science Complex (OFSC), the new Peavy Hall and the AA “Red” Emmerson Advanced Wood Products Laboratory (AWP) upholds the College’s vision to create a dynamic learning, collaboration, and research environment for managing and sustaining working forest ecosystems in the 21st Century.

© Josh Partee
© Josh Partee
Site plan
Site plan

 

© Ema Peter
© Ema Peter

The project design approach was created in collaboration with multiple College departments and user groups across various functions. Engagement with these unique and diverse groups meant that the buildings themselves were designed to be teachers and a living laboratory – something to interact with and to learn from.

© Josh Partee
© Josh Partee
© Josh Partee
© Josh Partee

Peavy Hall (83,000 sq. ft.) is connected to the complex natural layers, systems, and networks of a forest from soil to sky. The building is designed as two intersecting bars, connecting to the existing Richardson Hall. A simple academic bar features 20 classrooms, computer rooms, and laboratories. Classroom and lab spaces range from small to large and interior to exterior, facilitating a range of teaching styles in an inspiring environment for students to study all aspects of the forest landscape. 

© Ema Peter
© Ema Peter

At the heart of Peavy Hall is the Roseburg Forest Products Atrium. Shaped by towering two-storey Douglas fir columns, this expansive space captures the feeling of being in the forest. The Atrium is directly connected to the Peavy Arboretum, a curated collection of local plant species that acts as a living classroom for forestry students, community, and industry. The edge between the building and the adjacent arboretum is blurred to remind students and faculty of their unique and critical role as environmental stewards. 

© Ema Peter
© Ema Peter
© Ema Peter
© Ema Peter

The wood structure design is innovative in its response to the high seismic requirements of the site. A CLT rocking wall system was developed, the first of its kind in North America, with shear walls composed of separate sections connected vertically by a post-tension system. This allows the walls to move and self-center during an event, and for components to be selectively replaced on an as-needed basis after the event occurs. As part of the building as a teacher concept, the wood structure is monitored by over 200 sensors that have been installed throughout the structure to gather data on vertical and horizontal structural movement as well as moisture. 

© Ema Peter
© Ema Peter
© Ema Peter
© Ema Peter

The new AWP (18,000 sq. ft.) provides dedicated research spaces for developing and testing advanced wood products and leading-edge wood technologies. The building structure is a simple glulam and MPP system that works together to create the long span required for an expansive space. The lab space is broken into two bays: a structural testing bay, including a reaction wall and strong floor, and a manufacturing bay with advanced robotics and fabrication equipment.  

© Josh Partee
© Josh Partee

The two new buildings extend beyond forestry to include the entire ecosystem, the industries that engage it, and more importantly, the wide variety of people who will be environmental stewards of our future: the students. 

© Josh Partee
© Josh Partee

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:140 Peavy Hall, 3100 SW Jefferson Way, Corvallis, OR 97333, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Oregon Forest Science Complex / Michael Green Architecture" 10 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/958332/oregon-forest-science-complex-michael-green-architecture> ISSN 0719-8884
© Josh Partee

俄勒冈林业科学综合体 / Michael Green Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.