We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Beloit College Powerhouse / Studio Gang

Beloit College Powerhouse / Studio Gang

© Tom Harris© Tom Harris© Tom Harris© Tom Harris+ 21

  • Associate Architect:Angus Young Associates
  • Acoustic & A/V Consultant:Threshold
  • Civil Engineer::R.H. Batterman & Co.
  • ​Mechanical Engineering:dbHMS
  • Signage & Wayfinding Consultant:3st/Span
  • Athletic Facility Consultant:Hastings+Chivetta Architects
  • Lighting Consutlant:dbHMS
  • Pool Consultant:Ramaker & Associates
  • Costs Consultant:Dharam
  • City:Beloit
More SpecsLess Specs
© Tom Harris
© Tom Harris

Text description provided by the architects. Located along the Rock River, adjacent to the College’s campus and close to downtown Beloit, the Powerhouse project combines an assemblage of historic buildings that made up the Blackhawk Generating Station (constructed between 1908–1947) along with a new field house addition.

© Tom Harris
© Tom Harris

The design retains architectural features and industrial equipment from the original structures while incorporating new sustainable practices and lively gathering spaces that encourage students to mix with each other and the larger Beloit community.

© Tom Harris
© Tom Harris

A suspended, three-lane track runs through all portions of the building, which houses a fitness center and recreational gym, an eight-lane competition swimming pool, and the indoor turf field house, as well as spaces for conversation, collaboration, and study. Additional amenities include a coffee shop, student lounges, club rooms, a conference center, and a 164-seat auditorium.

© Tom Harris
© Tom Harris
Floor plan level 3
Floor plan level 3
© Tom Harris
© Tom Harris

Transforming the hundred-year-old structure presented significant challenges, especially to efficient energy use. New insulation regulates heat flow in the historic portions of the building, while the polycarbonate façade of the new field house provides advanced thermal insulation and abundant, diffuse natural light throughout the day. In addition, a radiant panel and slab system harnesses energy from the Rock River for most of the Powerhouse’s heating and cooling needs, improving comfort within the building and maintaining the highest air quality, while also minimizing total energy use.

© Tom Harris
© Tom Harris
Axo
Axo
© Tom Harris
© Tom Harris

A new pedestrian bridge and publicly-accessible elevator connect the Beloit College campus, which sits on a hill, with the Powerhouse and the adjacent riverside paths and parks at ground level. Forming these new links between town, gown, and river, the former power plant is now generating a more energetic and vibrant community life.

© Tom Harris
© Tom Harris

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Beloit, WI 53511, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Beloit College Powerhouse / Studio Gang" 01 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957717/beloit-college-powerhouse-studio-gang> ISSN 0719-8884
© Tom Harris

伯洛伊特学院发电厂改造,吊起‘漂浮’跑道 / Studio Gang

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.