Kecherile Veedu / Finder Studio

Kecherile Veedu / Finder Studio
Kecherile Veedu / Finder Studio - Exterior Photography, Stairs, Facade
© Prasanth Mohan

Kecherile Veedu / Finder Studio - Exterior Photography, Stairs, FacadeKecherile Veedu / Finder Studio - Interior Photography, Living Room, Door, BeamKecherile Veedu / Finder Studio - Interior Photography, Sofa, Wood, Bench, PatioKecherile Veedu / Finder Studio - Interior Photography, Windows, LightingKecherile Veedu / Finder Studio - More Images+ 20

Eranellur, India
  • Design Team: Albin Joseph, Meenakshi Ajith, Sachu James, Dannet Bennichan
  • Fabrication Team: Gireesh
  • City: Eranellur
  • Country: India
More SpecsLess Specs
Kecherile Veedu / Finder Studio - Exterior Photography
© Prasanth Mohan

Text description provided by the architects. Traditional Kerala homes are rich in memories; of the long-forgotten smell of the first rain, the sound of raindrops falling in the courtyard, people sitting and conversing around it, the feeling of the warmth of mud walls and wood, the coziness of spaces; one may find him or herself drifting into their nostalgic memories of yesteryears every once in a while.

Kecherile Veedu / Finder Studio - Interior Photography, Sofa, Wood, Bench, Patio
© Prasanth Mohan
Kecherile Veedu / Finder Studio - Image 22 of 25
Detail
Kecherile Veedu / Finder Studio - Interior Photography, Windows, Lighting
© Prasanth Mohan

'Kecheriyile Veedu' is an attempt at recalling these memories. As a home for an elderly couple enjoying their retirement, all the spaces are limited to a single floor, easing their movement within the house. Despite being tightly packed in an odd-shaped 11 cent plot, the two triangular sky courts make the spaces airy and well lit.

Kecherile Veedu / Finder Studio - Interior Photography, Living Room, Door, Beam
© Prasanth Mohan
Kecherile Veedu / Finder Studio - Image 24 of 25
Plan - Ground floor

These courts are flanked by a long wall facing west, having bricks arranged in a certain pattern forming a series of perforations and projections to catch the wind and block the harsh west sun. A typical single storey structure attracts more heat gain than its multi-storey counterparts.

Kecherile Veedu / Finder Studio - Exterior Photography
© Prasanth Mohan

To address this issue, we used two layers of roofing: a flat slab spanning the interior spaces and a truss roof stretching over the entire structure, thus creating an interspace in between which absorbs most of the heat. The reminiscent of a distant past; the material palette for the Kecheri house is essentially earth tones:- brick, stained concrete, cement plaster, and wood.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Kecherile Veedu / Finder Studio" 22 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957342/kecherile-veedu-finder-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.