We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Witiza Apartment / Beatriz Alés Atelier + Espaciopapel arquitectos

Witiza Apartment / Beatriz Alés Atelier + Espaciopapel arquitectos

© José Hevia Alés© José Hevia Alés© José Hevia Alés© José Hevia Alés+ 15

More SpecsLess Specs
© José Hevia Alés
© José Hevia Alés

Text description provided by the architects. The historic Tercio y Terol quarter was designed by Rita Fernández Queimadelos and constructed during the 1940s in the Carabanchel area of Madrid. Originally a Francoist social housing project for families of limited means, it is now protected as part of Madrid’s urban heritage.

© José Hevia Alés
© José Hevia Alés

Casa Witiza is one of the 640 terraced houses which comprise the project. It boasts 70m2 of usable space. Having been designed with a family of eight in mind, in its original state, it was highly compartmentalised, and included a back garden intended for growing fruit and vegetables or keeping poultry. However, as the unit currently houses only one young couple, who also frequently work from home, space has been reconfigured to meet their needs: they like to entertain, and wanted to create an open, welcoming atmosphere. As such, they wanted the rooms to be interconnected, and for the outside area to feel like part of the house.   

© José Hevia Alés
© José Hevia Alés
© José Hevia Alés
© José Hevia Alés

While respecting the external dimensions of the unit as originally designed, and maintaining the original façades, the remodeling project set out to create a more continuous space within those dimensions, introducing a natural flow from the patio to the ground floor to the floor above.

© José Hevia Alés
© José Hevia Alés

The renovation of the space can be detected in a new geometry, which incorporates curved elements, and a new distinctive colour scheme for each floor. On the ground floor, the partitions have been removed to create a unified living area, and the steel column which forms the centrepiece of this area has been left exposed. On the first floor, a centrepiece is provided by the support structure for the three-sloped roof. Independent of this feature, there is a curved partition that separates the bedroom and studio.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
First Floor Plan
First Floor Plan

The ‘visual noise’ of the space has been significantly reduced by getting rid of the skirting boards, using hidden doorframes, and limiting the number of different materials on view. The house now provides an unobtrusive canvas for all the artworks, collectors’ items, and other little artifacts that make the place a home.

© José Hevia Alés
© José Hevia Alés

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Madrid, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Witiza Apartment / Beatriz Alés Atelier + Espaciopapel arquitectos " 18 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957122/witiza-apartment-beatriz-ales-atelier> ISSN 0719-8884
© José Hevia Alés

马德里淡色住宅 / Beatriz Alés Atelier

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.