We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Restobar Mama / KettingHuls

Restobar Mama / KettingHuls

© Stijn Bollaert© Stijn Bollaert© Stijn Bollaert© Stijn Bollaert+ 34

More SpecsLess Specs
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Text description provided by the architects. After the tunneling of the A2 motorway in Maastricht and the construction of the new greenbelt De Groene Loper had been completed, the Vrijheidspark was laid out in the area near Koningsplein. The ground plan of the park incorporates a number of oval green spaces, one of them accentuated by a stone bench that marks the designated location of a pavilion.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The multi-sided pavilion consists of a round concrete terrace, a rectangular building volume, and a round, steel canopy. The carousel-like building is set in the middle of the oval with on one side a play area for children with hidden fountains and on the other the tables and chairs for the terrace. The concrete benches in the brick façade are the starting point of a boot camp or running training. From circular apertures in the terrace, trees grow upwards past the steel beams of the canopy. Inside, the steel construction of the canopy continues as the construction of wooden, laminated beams with a concrete column in the middle of the building. The restaurant and kitchen form a T-shaped space with large glass façades.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The circular steel canopy and the trees can be decorated with lights, ornaments, and climbing plants. The round concrete terrace lies in a beige-coloured semi-paved area and forms the transition between the pavilion and the natural stone oval. The pavilion has solar panels over the entire roof, an EPC of 0, and is not connected to the gas mains. The outdoor unit of the heat pump is integrated with the building volume and located behind a wooden grille in the façade, along with most of the other required air inlets and outlets. The brickwork façade is made with a leftover batch of terracotta module bricks from manufacturer Janinhoff. There were no fitting pieces or cornerstones available. Some of the blocks were therefore sawn, vertically or horizontally, to achieve the desired pattern, the dimensions of the façade and the position of the bench and window.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Maastricht, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Restobar Mama / KettingHuls" 18 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957113/restobar-mama-kettinghuls> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.