We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

The Lap Pool House / Aristides Dallas Architects

The Lap Pool House / Aristides Dallas Architects

© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis© Panagiotis Voumvakis+ 26

Tinos Regional Unit, Greece
  • Architect:Konstantinos Stathopoulos
  • Structural Engineering:Theodoros Chrysovergis, Emmanouil Roditis
  • Electrical And Mechanical Engineering:Evangelos Tentis
  • City:Tinos Regional Unit
  • Country:Greece
More SpecsLess Specs
© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

Text description provided by the architects. The house in Tinos, inspired by the cavities and ledges of the rocks, emerges from the natural landscape as a man-made cave, re-creating spatial points of exposure and introversion. The entrance is found in the back of the building, through an earth crack, while different cuts in the roof allow light and air to enter the building. The water in the pool contrasts with the rocky texture of the bare concrete as a translation of the interactions between natural elements.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis
Plan
Plan
© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

A single slab of concrete, planted so it appears as an extension of the landscape, covers the three building volumes in the Lap pool house and shapes the individual architectural qualities of open and closed space in the residence. The two volumes that project from the slab perpendicular to each other make up the private spaces, a bedroom and a guest house. In the same volume there is a protected semi-outdoor space that frames the view while offering shelter, at the request of the owner.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

The roof that is blending with the ground in one side, becomes a big cantilever in the other side, setting its appearance as a greatly innovative structural element. That way, in the middle space under the slab, the common areas are formed. Perfectly connected with the interior of the house this concrete cantilever provides with an extended semi-outdoor living space, which might be the most appealing spot during the summer period. The tense of the building is underlined by the linear volume of the pool that comes out of the slope and leads the perspective to the horizon. 

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis
Section
Section
© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

The used color palette emerges from the color of the rocks while the materiality and textures of the bare concrete enhance the blending of the building with the sight. Therefore, the scope of the project is to achieve a camouflage in the landscape while maintaining a dynamic presence itself. Embracing this idea of merging with the landforms around it, the building urges the habitant to live with absolute connection with the scenery of Tinos and with nature altogether.

© Panagiotis Voumvakis
© Panagiotis Voumvakis

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Lap Pool House / Aristides Dallas Architects" 16 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957022/the-lap-pool-house-aristides-dallas-architects> ISSN 0719-8884
© Panagiotis Voumvakis

山坡上的泳池住宅 / Aristides Dallas Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.