We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

WE3 at Water's Edge / SPF: architects

WE3 at Water's Edge / SPF: architects

© Mike Kelley© Mike Kelley© Mike Kelley© Mike Kelley+ 25

More SpecsLess Specs
© Mike Kelley
© Mike Kelley

Text description provided by the architects. Designed by Zoltan E. Pali, FAIA  and his firm SPF:a, WE3 is a six-story creative workspace in the commercially robust area of Playa Vista colloquially referred to as “Silicon Beach” and is the third and final building in a pre-existing commercial campus. Given the physical scope of the project and the aesthetic requirements needed to attract the top-level tech and creative talent the area is known for (including Google, Yahoo, YouTube, and USC’s Institute of Creative Technologies), SPF:a’s main challenge was to create a plan fully integrated with existing conditions that both maximized the lot’s buildable area and maintained a compelling architectural standard.

© Mike Kelley
© Mike Kelley
Floor plan
Floor plan
© Mike Kelley
© Mike Kelley

Initially asked by the client to locate the building at the northern end of the site to avoid the existing structures, the project evolved to create a longer, more flexible office floor plate oriented in the north-south direction, allowing more light and views on each elevation and creating a new public courtyard. An existing on the grade sports field was relocated over the parking substructure to allow for the site strategy to be realized.

© Mike Kelley
© Mike Kelley
© Mike Kelley
© Mike Kelley

The resulting construction is 400-feet in length with a total usable area of 160,000 square feet. Horizontally expressed along the entirety of the campus’ eastern edge, when coupled with the two standing structures a classical collegiate effect is created with the three buildings bracketing an open quadrangle. The structure encompasses four levels of parking—-600 cars in total- two subterranean, one at grade and one above grade— and four floors of open workspace, reflecting the trend in office planning and culture. All circulation and exiting are designed to be exterior that has now become serendipitously a benefit to working in a pandemic. Each of the four levels is approximately 40,000 square feet and fifteen feet floor to floor, with the entirety of the concrete superstructure, left exposed.

© Mike Kelley
© Mike Kelley

One of the project’s most distinctive feature: a “floating”, perforated skin that shrouds the building’s exterior. Inspired by the play of light on water and influenced by the uneven natural geometry of Ellsworth Kelly and Agnes Martin, the skin is designed to dematerialize, visually lightening the structure’s significant mass while functionally providing the glass façade cover from the full brunt of the sun. Natural light is gently filtered in from all directions and proportionally spread across the entirety of the interior surface area.

© Mike Kelley
© Mike Kelley

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Playa Vista, Los Angeles, CA, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "WE3 at Water's Edge / SPF: architects " 16 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956999/we3-at-waters-edge-spf-architects> ISSN 0719-8884
© Mike Kelley

洛杉矶WE3创意园区 / SPF: architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.