We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Renovation of the Spassky Bastion and Church Public Square / AER

Renovation of the Spassky Bastion and Church Public Square / AER

© Ivan Avdeenko© Ivan Avdeenko© Ivan Avdeenko© Ivan Avdeenko+ 24

  • Architects: AER
  • Area Area of this architecture project Area :  14500
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
    Photographs :Ivan Avdeenko
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Bega, Schréder, Stolb
  • Lead Architects : Artem Dodonov, Anastasiia Stryzhevska, Oleksandra Urtiukova
More SpecsLess Specs
© Ivan Avdeenko
© Ivan Avdeenko

Text description provided by the architects. The new landscape connects the Church of the Savior on Berestove (XII c.) with adjacent bastion of the Pechersk fortress (XVIII c.). The vicinity of two monuments was controversial. Rainwater from the rampant flooded the church. The archaeological research of the church dug a part of the rampart. The conflict had to be settled through landscape design.

© Ivan Avdeenko
© Ivan Avdeenko

The project consists of the stone-clad urban square surrounding the church and a small park atop of the bastion. The square around the church had no visitors except a few pilgrims. Bastion, on the other hand, was a quite popular sightseeing viewpoint visited mostly by car. Being completely unsuitable for vehicle traffic, the rampart suffered very much from cars. The new design denies access to the bastion by car. To facilitate the access for pedestrians three new stairs are constructed.

© Ivan Avdeenko
© Ivan Avdeenko
Master Plan
Master Plan
© Ivan Avdeenko
© Ivan Avdeenko

Much space around the church is liberated from the sporadic greenery. The anthropogenic appearance of the rampant is restored by sharpening the edges of the hills. A bigger square is cut out of the bastion finally fixing the storm-water flows and granting the church the air it deserves.

© Ivan Avdeenko
© Ivan Avdeenko

The bastion itself is a giant earth sculpture. This design highlights the man-made form of the rampant by covering in alloy steel the parapet placed along the border of the former fortification. Position and height of the parapet mimics the previously existing bulwark - a wall on which the cannonry used to be placed. To this metal backbone, three new stairs are attached. Stairs are carved into the slope in order not to spoil the continuity of the green slope on the outer surface of the bastion. What interrupts the continuity of the earth rampant is the new church square.

Axonometry
Axonometry

The materials used are all of the neutral colors with the exception of alloy steel used to sign the cuts made in the body of the bastion. At night the main source of light in the square is the church itself. All the lighting is directed at it. And from its walls, it is reflected on the square. There are decorative lights built-in the grey granite pavement. The cross-shaped lights are an homage to the long-forgotten function of the site around the church - a graveyard.

© Ivan Avdeenko
© Ivan Avdeenko

The parapet line running along the entire bastion is highlighted to emphasize the contour of the rampant in the dark. The interior rusty walls of the stairs are washed with light hidden in the border of the metal panels.

© Ivan Avdeenko
© Ivan Avdeenko

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Lavrska St, 15, Kyiv, Ukraine, 01015, Ukraine

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Renovation of the Spassky Bastion and Church Public Square / AER" 20 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956967/renovation-of-the-spassky-bastion-and-church-public-square-aer> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.