We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Chesa Via Principela No 19 / Salome Gutscher Architektur + Lukas Lenherr Architektur

Chesa Via Principela No 19 / Salome Gutscher Architektur + Lukas Lenherr Architektur

© Florian Amoser© Florian Amoser© Florian Amoser© Florian Amoser+ 19

More SpecsLess Specs
© Florian Amoser
© Florian Amoser

Text description provided by the architects. A listed Engadine farmhouse from the 16th century was to be spatially adapted to the new requirements and technically equipped for the future. The historic building ensemble with its residential and economic part housed, among other things, a horse changing station for the Albula Post, several generations of a farming family, and, for a short time, the village shop. With the constantly changing uses and needs, the house has been subjected to countless structural and spatial adjustments over the centuries. After the renovation, the typical rooms, the “Sulèr” entrance room and the vaulted room of the kitchen, reappear in their original form.

© Florian Amoser
© Florian Amoser
Ground floor plan
Ground floor plan
© Florian Amoser
© Florian Amoser

Today, like a large piece of pine furniture, the core with the guest bathroom stands in the middle of the “liberated” entrance area and deliberately next to the old structure. A layer of floor-to-ceiling cabinets surrounds the bathroom and offers the desired storage space that can be used differently from all sides. An alcove, a workbench, a long bench, the built-in washing machine, and the refrigerator fill the surrounding space and bring it closer to its original form of a multifunctional hall, the Sulèr.

© Florian Amoser
© Florian Amoser

The special geometry of the installation allows surprising views in a simple way and at the same time allows the afternoon light to penetrate deeper into the room. The installation keeps a respectful distance from the massive, white walls with the various niches and original pine doors. Statically relevant larch posts and transoms and a massive wooden wall that emerged structure the space today "as found" and their presence encourages the new fixtures to enter into a dialogue.

© Florian Amoser
© Florian Amoser

In accordance with the logic of honest and timeless materials and in addition to the local Engadine stone pine and clay slabs, black steel was chosen for the kitchen. All three materials are indestructible and yet raw and lively. Their imperfect surfaces are allowed to age and thus keep the traces of time for the next generations. Like an archaic machine, the black kitchen is reminiscent of smoke kitchens, stovepipes, and cast-iron pans. Sufficiency, dismantling, economic construction, and natural untreated materials are fundamental components of the approach. With this in mind, this project also tried to reuse materials and equipment whenever possible. All materials are ecological, local, and interchangeable.

© Florian Amoser
© Florian Amoser

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Chesa Via Principela No 19 / Salome Gutscher Architektur + Lukas Lenherr Architektur" 11 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956758/chesa-via-principela-no-19-saga-plus-lukas-lenherr-architektur> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.