We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Museo Oliva Artés / BAAS Arquitectura

Museo Oliva Artés / BAAS Arquitectura
© Gregori Civera
© Gregori Civera

© Gregori Civera© Gregori Civera© Gregori Civera© Gregori Civera+ 33

Barcelona, Spain
  • Architects: BAAS Arquitectura
  • Area Area of this architecture project Area:  1456
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Design Team:Carla Llaudó, Carles Figuerola, Antoni Garcés, Kino Coronas, Victoria Llinares, Mercè Mundet, Cristina Anglès
  • Client:MUHBA - Ajuntament de Barcelona
  • City:Barcelona
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Gregori Civera
© Gregori Civera

Text description provided by the architects. The recovery and transformation of an old industrial building from 1920 into a museum, highlighting its special configuration in three naves and its interior textures, adding new layers that adapt it to the new use. The Oliva Artés industrial building was to be demolished in 2008 in the context of the new construction of the Central Park of Poble Nou, which planned to cut the continuity of the historic Pere IV street to which the building is closely linked. A few days before the entry of the excavators a neighbourhood association dedicated to the industrial heritage of Poble Nou convinced the City Council of the need to preserve the building, which at that time was in a state of structural ruin.

© Gregori Civera
© Gregori Civera
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Gregori Civera
© Gregori Civera

The original project was born from a competition called in 2009, proposing to preserve the building's very particular character, and especially the richness of its interior space since the exterior had always been surrounded by annexe buildings. The project is based on the addition of the minimum pieces necessary for its operation, constructed in a single golden material that adds a new layer to the whole. A new porch, which runs along the entire length of the main façade, is added to the heritage building with a strategy similar to how other pieces were previously attached and allows an open relationship between the museum and the park in which it is located.

© Gregori Civera
© Gregori Civera
Detail
Detail
© Gregori Civera
© Gregori Civera

The context of austerity led to the fragmentation of the first project into different phases depending on priorities. This has forced us to strip the proposal of everything that was not strictly necessary, giving the building a simplicity that highlights the existing architecture.

© Gregori Civera
© Gregori Civera
Section
Section
© Gregori Civera
© Gregori Civera

The windows were covered with translucent panels, protecting the original woodwork until it is possible to restore it. The room was darkened with simple raffia awnings, the cover was replaced and a concrete floor was added. At that time the facility was already open to the public, without any type of air conditioning, with multiple exhibitions and conferences running. Recently, an elevator and a staircase have been built to access the attic floor, as well as the porch and a bar.

© Gregori Civera
© Gregori Civera
Sketch
Sketch
© Gregori Civera
© Gregori Civera
© Gregori Civera
© Gregori Civera

All this builds a space halfway between a building and a pavilion, still without air conditioning and in constant renovation, hosting all kinds of cultural activities, conferences, exhibitions, concerts and films, demonstrating the value and richness of architectural recycling. A part of the intervention merges with the original building; some railings, the deck, the pavement and the window guards. Others, on the other hand, are manifested in that singular golden galvanized iron steel that builds the staircase, the elevator and the porch, with the firm will to be a character in that industrial background, while nevertheless belonging to it.

© Gregori Civera
© Gregori Civera
© Gregori Civera
© Gregori Civera

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Barcelona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Museo Oliva Artés / BAAS Arquitectura" [Museo Oliva Artés / BAAS Arquitectura] 09 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956553/museo-oliva-artes-baas-arquitectura> ISSN 0719-8884
© Gregori Civera

奥利瓦阿特斯博物馆 / BAAS Arquitectura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.