We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Villa Fifty-Fifty / Studioninedots

Villa Fifty-Fifty / Studioninedots

© Frans Parthesius© Frans Parthesius© Frans Parthesius© Frans Parthesius+ 28

Eindhoven, The Netherlands
More SpecsLess Specs
© Frans Parthesius
© Frans Parthesius

Text description provided by the architects. Located on the green edge of Strijp-R in Eindhoven, Studioninedots designed family home Villa Fifty-Fifty as a pavilion where volumes alternate between open and closed, and where life happens just as much outdoors as indoors: a new typology for maximising visual and family interaction.

© Frans Parthesius
© Frans Parthesius
Floor plan
Floor plan
© Frans Parthesius
© Frans Parthesius

Fifty-fifty. With the design of Villa Fifty-Fifty, the architects took the opportunity to push the typology of the transparent house. The clients, who commissioned Studioninedots some years back to design their first house, now desired a minimalist lifestyle and requested to live with nature. Studioninedots sought to investigate a rather radical translation of the view that living and outdoor functions are equally important. 

© Frans Parthesius
© Frans Parthesius
© Frans Parthesius
© Frans Parthesius

Avoiding the obvious locations, all functions are randomly organized as connected volumes between two horizontal planes. This resulted in a  pavilion-like house that unfolds across the garden, enhancing the relationship between the building and the landscape, and in a unique patchwork of connections between open and enclosed, between inside and outside. Half house, half garden in one single volume. Fifty-fifty. 

© Frans Parthesius
© Frans Parthesius
© Frans Parthesius
© Frans Parthesius

Pavilion meets the tiny house. Villa Fifty-Fifty is composed of functions organized both horizontally and vertically. The shared family spaces and the parents’ spaces are located on the ground floor; the girls have their own rooms in the tiny house in the tower which is designed to be self-contained. This tower protrudes vertically through the two horizontal slabs. 

© Frans Parthesius
© Frans Parthesius

The entrance is situated at the intersection of the pavilion and the tiny house. All volumes are interconnected and mutually independent. Within similar dimensions, the volumes have their own atmosphere and light through the various roof openings and thus contribute to the transition of space.

© Frans Parthesius
© Frans Parthesius

Naturally industrial. The design is complemented with industrial materials, united under a palette of greys and with varying textures. Glass dominates, naturally, to blur the boundaries between inside and outside and to allow for views and open sightlines. Four enclosed volumes feature an unusual application of materials. The master bathroom volume is clad with flagstones; glazed bathroom tiles adorn the walls in the bedroom and office. The round shed is fashioned from semi-transparent corrugated polycarbonate. Wrapped in polished aluminium, the tower subtly mirrors the landscape, creating an almost camouflaged surface that reflects the changing seasons and weather. 

© Frans Parthesius
© Frans Parthesius

Additionally, customised applications elevate industrial elements into refined details. This open garden home connects well to the adjacent woodlands and also the industrial heritage of Strijp-R is subtly echoed in the design.

© Frans Parthesius
© Frans Parthesius

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa Fifty-Fifty / Studioninedots" 10 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956498/villa-fifty-fifty-studioninedots> ISSN 0719-8884
© Frans Parthesius

五五开别墅 / Studioninedots

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.