Primrose Hill House / Studio Carver

Primrose Hill House / Studio Carver

Primrose Hill House / Studio Carver - Interior Photography, Table, Shelving, ChairPrimrose Hill House / Studio Carver - Interior Photography, Living RoomPrimrose Hill House / Studio Carver - Exterior Photography, Windows, Facade, HandrailPrimrose Hill House / Studio Carver - Interior Photography, Dining room, Table, Shelving, Chair, Windows, Beam+ 25

  • Architects: Studio Carver
  • Area Area of this architecture project Area :  3100
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
    Photographs :Tim Crocker
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Fowler & Co, IQ Glass, Original Sash, Silke Kitchens, Village Cabinets
Primrose Hill House / Studio Carver - Exterior Photography, Windows, Facade, Handrail
© Tim Crocker

Text description provided by the architects. Studio Carver has reconfigured an early 2000’s semi-detached house into a light, modular home for a young family in Primrose Hill. Taking a less-is-more approach Studio Carver reconnected the darker lower living areas to the rest of the house and garden, creating a home that seamlessly flows between open spaces and quiet nooks in a neutral palette of natural materials.

Primrose Hill House / Studio Carver - Interior Photography
© Tim Crocker

Built in the early 2000s, the existing house worked as a warren of disconnected rooms. The clients challenged Studio Carver to open up the interiors while still allowing the flexibility of spaces to be closed down at different times of the day. To tackle this, Studio Carver made clever use of the building's five stories by removing a section of the raised ground floor, creating a modular floor plan featuring a double-height dining area that draws light into the heart of the home. Flanked by recessed joinery on one side and a home office on the other, sliding doors to the kitchen and office space allow the clients to open and close different zones depending on their needs.

Primrose Hill House / Studio Carver - Interior Photography, Dining room, Table, Shelving, Chair, Windows, Beam
© Tim Crocker

Whilst the finished project feels bigger, the total floor area has been reduced by 13 sqm. The critical difference is that the new spaces connect both visually and physically, flowing from one to the next.

Primrose Hill House / Studio Carver - Interior Photography, Table, Shelving, Chair
© Tim Crocker

At the lower ground floor level, a glass and concrete extension open the kitchen and living area to the south-facing garden. An exposed concrete retaining wall extends from the living room out into the garden and stepped flower beds. This continuous material and frameless glazing draws the eye and further blurs the boundary between indoors and out.

Primrose Hill House / Studio Carver - Interior Photography, Living Room
© Tim Crocker

Studio Carver considered the thermal performance of the glass extension, adding a thick 120mm layer of insulation to the roof. To avoid the roof feeling heavy with such dense materials atop the frameless glass extension, the architects designed an intricate green roof of layered copper, zinc, and sedum to break down the mass of the parapet. The layering of different metals and plants hides the depth of the roof and creates visual delight at eye-line, merging the extension with the garden under perennials, flowers, and succulents.

Primrose Hill House / Studio Carver - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, Lighting, Countertop
© Tim Crocker

Upstairs, the clients can enjoy spreading out over five bedrooms and three bathrooms. Kept intentionally minimal, the bedrooms feature oak floors and white floor-to-ceiling built-in wardrobes with custom recessed timber handles. In the bathrooms, slim custom black marble sinks extend the length of the room countering the full height marble walls of the walk-in showers.

Primrose Hill House / Studio Carver - Interior Photography
© Tim Crocker

In choosing simple, durable, and quality materials Studio Carver balanced the large scale of the house with a sense of grace and softness. This gentle-giant is intricately detailed in all areas, from the front entrance foyer, up into the bedrooms, and out to the garden, giving the clients tiny moments of delight in all corners of their home.

Primrose Hill House / Studio Carver - Exterior Photography, Windows, Facade
© Tim Crocker

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Primrose Hill House / Studio Carver" 07 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956421/primrose-hill-house-studio-carver> ISSN 0719-8884

© Tim Crocker

伦敦樱草山住宅 / Studio Carver

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.