We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Reborn House / Alhumaidhi Architects

Reborn House / Alhumaidhi Architects

© Gijo Paul George© Gijo Paul George© Gijo Paul George© Gijo Paul George+ 24

Al-Bidea, Kuwait
More SpecsLess Specs
© Gijo Paul George
© Gijo Paul George

Text description provided by the architects. Reborn House is a seaside property in Bidaa, Kuwait. With the western elevation facing a busy street, we opted to carve a series of openings out of the main mass. Cuts were made at acute angles and the windows were set within a slight tilt. By partially masking the windows, we were able to create shadows that minimize solar heat gain while allowing for diffused light to enter the house. On the other hand, the eastern elevation (facing the sea) benefits from deep set openings and balconies that maximize both views and shade.

© Gijo Paul George
© Gijo Paul George
Plan
Plan

When the client first approached us, the initial foundation had already been laid out before they decided to change the design. The general spatial configuration from the previous design had to be retained for the organization of programs in the plan.

© Gijo Paul George
© Gijo Paul George

All main open spaces, such as dining, living and reception spaces, are situated to the East and the West while the services and corridors are along the Southern and Northern facades. Amenities, such as dressing rooms and bathrooms, receive light through the slit windows from these elevations that face the neighboring homes.

© Gijo Paul George
© Gijo Paul George

This private villa includes a large interior atrium bringing in lots of natural light to the heart of the house, while the internal corridors connect the main functional spaces from both ends. The main atrium is lined with louvers that serve as form and function: shielding the view of movement along the staircase; and activating the triple high space with texture that creates a play of shadows throughout the day.

© Gijo Paul George
© Gijo Paul George

The exterior volume consists of a white orthogonal mass sitting on a stone plinth that has been carved into for accessing the ground and basement levels. On the eastern façade, the carved mass acts as a sunken courtyard for the guest reception while the stone cladding continues to the interior spaces as flooring and wall cladding for the core wall. The stone wall, the white walls and the wooden louvers creates a playful contrast energizing the central atrium.

© Gijo Paul George
© Gijo Paul George

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Reborn House / Alhumaidhi Architects" 01 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956125/reborn-house-alhumaidhi-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.