We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

ANEST Collective Store / Waterfrom Design

ANEST Collective Store / Waterfrom Design

© Fenfang Lu© Fenfang Lu© Fenfang Lu© Fenfang Lu+ 24

  • Interior Designers: Waterfrom Design
  • Area Area of this architecture project Area:  143
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Fenfang Lu
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cassina, Brian Thoreen
  • Design Team:Zhixiang Li, Wanjun Liao, Ruiwen Guo, Zixuan Zhang, Yuchen Zhang, Yucheng Huang, Tingyu Lin
  • Client:ANEST Collective
  • City:Shanghai
  • Country:China
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. In SHANGHAI XINTIANDI where the past meets the present, if you are looking for a site that tells unforgettable stories, the map must be tagged with the fashion brand - ANEST COLLECTIVE. Neither a well-known boutique nor a street fashion brand, ANEST COLLECTIVE is a unique Italian luxury brand that offers high-quality ready-to-wear collections. Instead of following the bustling trend of fast-changing silhouette and color preferences, it remains low-key and focused on the aesthetic vision that is accumulated through life, and creates a narrative space through the fusion of the elements of clothing, artwork, furniture and architecture This is the place where people can enjoy the grace and freedom of aesthetics.

© Fenfang Lu
© Fenfang Lu

Streetscape· Staircases
Clothing is a mobile building. From the tinniest spinning structure to the display space of the store, ANEST COLLECTIVE presents the basic but not simple craftsmanship. Responsible for creating space, WATERFROM DESIGN extends the creative concept to the urban landscape based on the narrative background of the brand’s foundations - Italian aesthetics and workshops. The impressive buildings are strung together by large and small squares and stairs, the platform between which becomes the place to sit on, and ancient cultural cities are the destinations to visit; each stair presents three-dimensional details of the history.

© Fenfang Lu
© Fenfang Lu

We transform the landscape vocabulary into the cross-sectional layout of the indoor building, not only deliberately highlighting the outline of the stairs, but also compressing or extending the cutting ratio of the stairs into commodity display cases and furniture cabinets, turning the dimension into a porch, the recessed facades of the wall and even the rhythmic level of the ceiling’s stair surface. The stairs and platforms that are placed or scaled down to reproduce the city’s ups and downs without the tedious details, and the sunny corners of the stairs help the interior create sculpture-like stereoscopic details. They connect like a kind of viewing rhythm, dislocation and extension, which makes people follow the turning of the stairs and unconsciously twist their perception of gravity, just like stepping into a psychedelic painting of MC Escher. Even if you look at the abruptly stopped ladder break-point, you also want to get a glimpse of the facade from another perspective.

© Fenfang Lu
© Fenfang Lu
design concept
design concept
© Fenfang Lu
© Fenfang Lu

Light and Shadow Knead out the Wrinkles of Time
At the same time, the shadows between the stairs faint deep or shallow images indoors. Through the shadows, you can perceive the height of the building and the power of the sculptures, stack the weight of the entity in the void and point out the direction of time when they rise and fall. This thought-provoking profoundness enriches the visual levels of different stairs’ cross-sectional and top views. The picture is still, and the years are tranquil, endowing the light with the outline of the story.

© Fenfang Lu
© Fenfang Lu
© Fenfang Lu
© Fenfang Lu

In order to present the pure outline of the carved city, we choose white scales of different textures to stack the color layout, just like the painting White on White of the artist Malevich who wants to use pure geometry and monochromatic scales to describe the artistic origin of emotional detachment, but in this space, the thick or thin paint is represented in different textures of stone, lacquer and fabric. In the transitions of various thicknesses of white color, the light comes and goes like a lightly smeared pastel, soft and hazy. After the color is simplified and the shapes are retreated to the most tranquil state, the interior architecture is like an unglazed plain embryo, so that the viewers can thus focus on the aesthetic original intention brought by the sense of form and volume.

© Fenfang Lu
© Fenfang Lu
© Fenfang Lu
© Fenfang Lu

Quick Sketch・Plain Writing
To intone Italian urban architecture, one must embrace classicism. We learn from its decorative logic: sculptures, fireplaces, picture frames with sense of volumes, marble materials, etc. They are regarded as eternality by many generations, and shape the soul of life in space. We liberate the prosperous details with modern methods and have more freedom of imagination. The floating light and glimpse of the image left behind is a light-hearted dream, in which we do not remember the trivial details, but are impressed by the emotions we feel, as we turn the improvisational sketches of the Renaissance period that we reminisce into different scenes of the store, match the clothing, accessories and artwork according to each season to flexibly change the narrative intensity of the space .

© Fenfang Lu
© Fenfang Lu

Enter ANEST COLLECTIVE, get ready to listen to an Italian story between the touch of the fabric and the transition of space.

© Fenfang Lu
© Fenfang Lu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "ANEST Collective Store / Waterfrom Design" 04 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955937/anest-collective-waterfrom-design> ISSN 0719-8884
© Fenfang Lu

ANEST COLLECTIVE 买手店 / 水相设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.