We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Fisksätra Folkets Hus Community Center / Sandellsandberg

Fisksätra Folkets Hus Community Center / Sandellsandberg

© Stena/Pixprovder© Stena/Pixprovder© Stena/Pixprovder© Stena/Pixprovder+ 21

Fisksätra, Sweden
  • Architects: Sandellsandberg
  • Area Area of this architecture project Area:  550
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs
    Photographs:  Stena/Pixprovder
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: SSAB
  • Client:Stena Fastigheter
  • Engineering:Catherine Carrick
  • Steel Contractor:Saltängen
  • Sheet Metal Contractor:Kembel Tak & Fasad
  • Acoustic Consultant:Simon Edwinsson
  • Project Manager:Johan Bemacce
  • Architect:Ivan Grelz, John Pantzar, Marcus Brogren
  • City:Fisksätra
  • Country:Sweden
More SpecsLess Specs
© Stena/Pixprovder
© Stena/Pixprovder

Text description provided by the architects. Folkets Hus (The People’s House) is the first building to be completed in the redevelopment of Fisksätra – a suburban residential area outside Stockholm. The building, culture, and youth center with great social responsibilities in the community of Fisksätra is meant to be provisional with a temporary building permit, and the outcome can be described as a contemporary version of a traditional tent structure. A similar example (and early reference) is the famous Copper Tents in Hagaparken in Solna, Sweden, built between 1787-1790, which also were meant to be provisional, but remains to this day and have grown to be a landmark of Stockholm.

© Stena/Pixprovder
© Stena/Pixprovder
Plan - First floor
Plan - First floor
Section - Longitudinal
Section - Longitudinal
© Stena/Pixprovder
© Stena/Pixprovder

One of the main challenges in this project was social sustainability. Fisksätra Folkets Hus is an organization that plays a key role in bringing the diverse population of Fisksätra closer together, but the former building was located far from the center. Therefore, it was crucial to place the new building center stage, where it can be both seen and heard.

© Stena/Pixprovder
© Stena/Pixprovder

Thus, the new building is located in the heart of the community, near the commuter station, and is designed to attract people of all ages and backgrounds. Both the facade and roof are clad with sinusoidal profiled color coated steel plate, and the eye-catching pale green color creates a vibrant contrast to the neighboring orange brick apartment buildings. The main design element is a 30-meter-wide eye-shaped skylight over the central atrium. The interior is as simple and durable as the outside, with few materials and colors, and the rooms are flexible and bright.

© Stena/Pixprovder
© Stena/Pixprovder

The unique triangle shaped windows resemble the openings of a tent and makes the rooms appear larger than they are. The floors are sanded concrete and massive pine wood, and the walls are clad with white painted wood panel. The pale coloring of the interior was chosen to create a backdrop for the colorful activities that takes place there.

© Stena/Pixprovder
© Stena/Pixprovder

The project also had a limited time frame and was completed – from initial sketch to final inauguration -- in one year. The aim was to create a design that would be popular among the numerous children who lives in the area, to create a positive vibe and a sense that change is coming – change that is good for the community.

© Stena/Pixprovder
© Stena/Pixprovder

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Fisksätra, Sweden

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Fisksätra Folkets Hus Community Center / Sandellsandberg" 20 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/955306/fisksatra-folkets-hus-sandellsandberg> ISSN 0719-8884
© Stena/Pixprovder

瑞典梯形帐篷社区中心“人民之家” / Sandellsandberg

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.