Apartment Renovation in Singapore / Studio Wills + Architects

Apartment Renovation in Singapore / Studio Wills + Architects

© Khoo Guo Jie© Finbarr Fallon© Khoo Guo Jie© Finbarr Fallon+ 17

  • Lead Architects:Ng William, Kho Keguang
  • Design Team:Ng William, Kho Keguang
  • Engineering:CAGA Consultants Pte Ltd
  • Interior Fitting Out:Sin Hiap Chuan Woodworks
  • General Contractor:Wah Sheng Construction Pte Ltd
  • Country:Singapore
More SpecsLess Specs
© Finbarr Fallon
© Finbarr Fallon

Text description provided by the architects. PROJECT #13 is a renovation to a 30-year old HDB FLAT. The project seeks to re-examine the ‘interface’ between the flat and the public corridor, create a sense of space within a ‘MICRO’ FLAT, address the requirements of 2 PROGRAMS (an OFFICE and a HOME), and achieve a ‘framework’ to enable the FUTURE-PROOFING of the flat.

© Khoo Guo Jie
© Khoo Guo Jie

Nested in a public housing block served by common corridors, such corridors were originally envisioned as social interaction spaces. However over time many units facing these corridors were observed to have their curtains permanently drawn over its windows as a result of the changing behavioural patterns with increased need for privacy of its occupants.

Plan
Plan

The introduction of a foyer, as the first space off the corridor, resulted in a ‘buffer zone’ between the public and private domains and 2 separate entry points enabling the spaces within to OPERATE INDEPENDENTLY.

© Khoo Guo Jie
© Khoo Guo Jie

The need to accommodate the requirements of the office and home, lead to CO-SHARING of facilities and SPACE-SAVING strategies of compacting functions at strategic locations.

© Finbarr Fallon
© Finbarr Fallon

Louvered windows and epoxy flooring, commonly found in such flats, were adopted throughout the interior to assimilate the flat with its neighbours. Internal surfaces were kept white for daylight reflection with accents of timber for a warm appearance.

© Khoo Guo Jie
© Khoo Guo Jie

The result is a new flat that re-engages the corridor in varying degrees of openness and privacy, an interior of contrasting spaces which is open yet intimate and a ‘framework’ that allows EASY RE/ADAPTATION for a VARIETY OF USES (office and home) and a VARIETY OF USE PATTERNS (one or more households) within a formerly single-use residential unit.

© Finbarr Fallon
© Finbarr Fallon

PROJECT #13, while small in scale, hopes to serve as impetus for the RE-PURPOSING of a HDB flat where more than 80% of Singapore’s population resides, sustaining it over the course of the building’s life.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Singapore

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment Renovation in Singapore / Studio Wills + Architects" 14 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954840/apartment-renovation-in-singapore-studio-wills-plus-architects> ISSN 0719-8884
© Khoo Guo Jie

新加坡13号公寓改造 / Studio Wills + Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.