We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Barbershop OWN / Line Design Studio

Barbershop OWN / Line Design Studio
Courtesy of Line Design Studio
Courtesy of Line Design Studio

Courtesy of Line Design StudioCourtesy of Line Design StudioCourtesy of Line Design StudioCourtesy of Line Design Studio+ 21

  • Architects: Line Design Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  68
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Lead Architects: Lenko Mikhail
More SpecsLess Specs
Courtesy of Line Design Studio
Courtesy of Line Design Studio

Text description provided by the architects. Barbershop OWN is a project with a different look at what a modern barbershop should be. We focused on removing all unnecessary details from the concept of a traditional barbershop and creating a clean, minimalistic interior, shifting the emphasis to the comfort of guests and people working in it.

Courtesy of Line Design Studio
Courtesy of Line Design Studio

Initially, the space consisted of one irregular room with two monolithic columns in the center, a separate ledge at the entrance and a similar ledge in the main room. This configuration predetermined further interior zoning. The protrusion of the room at the entrance area is highlighted with a monolithic fill of color; a wardrobe for things and work equipment is located in it. The recreation area in the form of a plywood cube is located in the second ledge of the room, by its location, setting the vector of movement towards the working area, along the reception desk - to the bathroom.

The reception, with its triangular shape, bends around two columns in the center of the room and divides the common area from the working area. From the working area, an irregularly shaped portal was cut through the wall for two doorways through which you can get to the bathroom and the staff room.

Courtesy of Line Design Studio
Courtesy of Line Design Studio

The approach to the choice of materials used in the project was also simple and straightforward - concrete, metal, 10/10 cm tiles create a cold barber atmosphere, but in conjunction with the dynamic texture of larch plywood they form a balance of materials and sensations in general. The main white walls with the texture of "starting plaster" are the background for all functional blocks of the interior from the above materials. The ceiling has remained unchanged in almost the entire interior - monolithic concrete. Another additional material was cellular polycarbonate - a partition with doors to the bathroom and the staff room, as well as one of the sides of the reception desk, was made of it. The structure of the stand itself is 4 mm brushed metal sheets.

Courtesy of Line Design Studio
Courtesy of Line Design Studio
Courtesy of Line Design Studio
Courtesy of Line Design Studio

 The working area has 3 places for hairdressers with a wall of 10/10 cm square tiles, in which mirrors are embedded - the effect of introducing materials into each other. These elements are united by a cantilever working surface made of stainless steel. The recreation area creates a sense of space in space, enveloping the visitor with its warm solidity of wood. A swing in this area hangs from the main ceiling, cutting its volume along the edge of the cube.

Courtesy of Line Design Studio
Courtesy of Line Design Studio

The circle in this interior is a reference to the shape of the clipper ears and appears in many functional and decorative elements. Large windows, almost the entire height of the room, illuminate the entire interior space. Artificial light plays a very important functional role in this interior. The working area is completely illuminated by light bulbs, chaotically suspended above the chairs. The reception is lit by a pendant light that follows the shape of the bar with the barbershop sign. Dried flowers in concrete pots, pots in the bathroom are picturesque blotches in the interior. Neon signs and symbols work as navigation, as well as decoration for individual zones in space. Atmosphere, function, details play a key role in the construction of the entire interior.

Courtesy of Line Design Studio
Courtesy of Line Design Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Kaliningrad, Kaliningrad Oblast, Russia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Barbershop OWN / Line Design Studio" 25 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954732/barbershop-own-line-design-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.