House of Breeze / C.A.T Design and Build

House of Breeze / C.A.T Design and Build
House of Breeze / C.A.T Design and Build - Interior Photography, Windows, Lighting, Stairs, Facade, Handrail, Beam
© Ha Pham

House of Breeze / C.A.T Design and Build - Interior Photography, Door, Chair, Windows, ArchHouse of Breeze / C.A.T Design and Build - Interior Photography, Windows, Lighting, Door, Beam, Facade, Arch, HandrailHouse of Breeze / C.A.T Design and Build - Interior PhotographyHouse of Breeze / C.A.T Design and Build - Exterior Photography, Facade, Courtyard+ 21

  • Area Area of this architecture project Area :  238
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Ha Pham
  • Lead Architect : Truong Cong Tri
  • Design Team : C.A.T Design and Build
  • Clients : Ha Pham
  • Sustainable Design : Nguyen Dai Nhan
  • Sustainability : EDGE Consultant, S4E Consulting
  • Contractor : C.A.T Design and Build
  • Building Physics : Nguyen Dai Nhan
  • City : Ho Chi Minh City
  • Country : Vietnam
More SpecsLess Specs
House of Breeze / C.A.T Design and Build - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Ha Pham

Text description provided by the architects. Right from the beginning, the project owner had placed the comfort and well-being of living environment and family members as a top priority. Clearly understanding this goal and combining with a detailed study of the location and conditions of the site, the project team decided to focus on the design of a roof and atriums to overcome disadvantages of orientation and location of the site before thinking about active design solutions. Sustainable design solutions and building physics analysis have been applied to the project's passive designs to optimize energy efficiency while ensuring indoor environmental quality. 

House of Breeze / C.A.T Design and Build - Interior Photography, Door, Chair, Windows, Arch
© Ha Pham

In terms of thermal comfort, air moving continuously throughout the building vertically at the atriums and horizontally through the ventilation brick blocks and openings increased the insulation capacity of the building envelope and ability to increase relative humidity of the buffer spaces. It also helped the internal thermal environment to be maintained at a comfortable level naturally and consequently reduced the use of fans and air conditioners all day.

House of Breeze / C.A.T Design and Build - Interior Photography, Kitchen, Wood, Arch, Beam
© Ha Pham
House of Breeze / C.A.T Design and Build - Image 16 of 21
Plans

As for visual comfort, by efficiently taking advantage of the function of skylights, despite of the average window-to-wall ratio below 10%, indoor living and working spaces can get natural light during daytime. Therefore, the need for daylight electricity is unnecessary. 

House of Breeze / C.A.T Design and Build - Interior Photography, Handrail
© Ha Pham

The air quality and greenery areas are arranged in the front yard and backyard as a multi-layer filter system to reduce harmful dust and smoke from the exterior of the house. These "green filters" are also located in the kitchen and toilets to prevent dispersal of odors to other indoor spaces. As a result, the indoor air is guaranteed to be clean and safe for users' health.

House of Breeze / C.A.T Design and Build - Interior Photography, Windows, Lighting, Door, Beam, Facade, Arch, Handrail
© Ha Pham

Not only focusing on passive and active designs, the project team also cared about the locality and environmental friendliness of construction materials and structures. Therefore, the project selected and used local hole clay bricks for walls and in-situ reinforced concrete with local aggregate for structural elements.

House of Breeze / C.A.T Design and Build - Interior Photography
© Ha Pham
House of Breeze / C.A.T Design and Build - Image 20 of 21
Section

House of Breeze / C.A.T Design and Build - Interior Photography, Windows, Door, Handrail
© Ha Pham

The requirement of comfort and well-being of the project owner is also the goal of sustainable construction of the project team. This idea has been applied throughout the concept, design, construction stages and handover. The sustainability of the project is also expressed quantitatively through 51% operation energy savings, 39% water savings and 51% embodied energy savings in materials. Therefore, House of Breeze becomes the first street house in Vietnam to receive EDGE final certificate and EDGE advanced certificate. Currently, the project has been put into operation and really brought a living space fully meeting the owner’s expectations.

House of Breeze / C.A.T Design and Build - Exterior Photography, Facade, Courtyard
© Ha Pham

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House of Breeze / C.A.T Design and Build" 14 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954717/house-of-breeze-cat-design-and-build> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.