We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Maison Mouvaux / TANK Architectes

Maison Mouvaux / TANK Architectes

© Julien Lanoo© Julien Lanoo© Julien Lanoo© Julien Lanoo+ 26

Lille, France
© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Text description provided by the architects. The Mouvaux house is a family home. Nestled on the edge of wooded land, its subtle shapes and materials reflect the surrounding flora. Opening onto a clearing where it receives sunlight from the south, the house’s orientation is ideal, allowing it to benefit from natural light all day long.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo
Ground floor plan
Ground floor plan
© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

There is a marked duality at work between the ground floor and garden, and the first floor, between the abstraction of the reflections created by the large sections of glazing and brushed aluminum and the weight of the roof, which boasts living space. The play of full and empty volumes that accompanies this duality is complex. The roof is a wooden shell hollowed out and intermittently punctured to allow sunlight to radiate in, and offering views of the garden and the trees.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Every window is singular and creates a unique spatial experience. On the ground floor, opaque blocks structure the volumes, generating, by contrast, transparencies, living spaces, and sweeping views towards the garden. The line of sight between ground and sky has been engineered to explore all the potentials of verticality. The project seeks spatial wealth afforded by a roof that folds and flooring that sometimes nestles into, sometimes hovers above the garden. The garden seems to penetrate the interior. The hybrid masses (built-in furniture, load-bearing walls, the library, etc.) offer domesticity to spaces that can be typified and decorated while opening themselves up to nature.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo
Section
Section
© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

The choice of materials, and in particular that of wood, is not only guided by our commitment to sustainable architecture (the wood comes from local and renewable sources) but also by the capacity of wood to make light vibrate and to be malleable on every scale. From the framework right down to furniture and interior storage designs, wood guides the project, giving the overall structure a harmonious appearance.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo
© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

The parti pris to reveal and strengthen the presence of the roofing and to allow the ground floor to "disappear" under the overhanging roof, the reflections of the landscape in the "facets", the offsets embedded in the plan, all combine to support the notion of a “furtive” house. The plan bends itself so as to slide this large inhabited roof between the trees within a setting full of vegetation. The delicate play of light and the shifting atmospheres of the reflected surroundings intensify further the experience of nature. A house that “slips into” nature.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Maison Mouvaux / TANK Architectes" 13 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954519/maison-mouvaux-tank-architectes> ISSN 0719-8884
© Julien Lanoo

‘回旋镖’小屋Mouvaux / TANK Architectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.