Zoom image | View original size
The Mouvaux house is a family home. Nestled on the edge of wooded land, its subtle shapes and materials reflect the surrounding flora. Opening onto a clearing where it receives sunlight from the south, the house’s orientation is ideal, allowing it to benefit from natural light all day long. There is a marked duality at work between the ground floor and garden, and the first floor, between the abstraction of the reflections created by the large sections of glazing and brushed aluminum and the weight of the roof, which boasts living space. The play of full and empty volumes that accompanies this duality is complex. The roof is a wooden shell hollowed out and intermittently punctured to allow sunlight to radiate in, and offering views of the garden and the trees. Every window is singular and creates a unique spatial experience. On the ground floor, opaque blocks structure the volumes, generating, by contrast, transparencies, living spaces, and sweeping views towards the garden. The line of sight between ground and sky has been engineered to explore all the potentials of verticality. The project seeks spatial wealth afforded by a roof that folds and flooring that sometimes nestles into, sometimes hovers above the garden. The garden seems to penetrate the interior. The hybrid masses (built-in furniture, load-bearing walls, the library, etc.) offer domesticity to spaces that can be typified and decorated while opening themselves up to nature. View more View full description
Share Share