Krinkels BV Headquarters / Paul de Ruiter Architects

Krinkels BV Headquarters / Paul de Ruiter Architects

© Rene de Wit© Hans Morren© Hans Morren© Hans Morren+ 21

  • Area Area of this architecture project Area:  3000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Rene de Wit, Hans Morren
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Atomis, Saint-Gobain, Beers Nielsen, Buro Lubbers, DWA, Dutch Wood Artist Jakko Woudenberg, Kraak Bouwtechnisch Management bureau, Lenvelt, Pieters Bouwtechniek Delft, Saint Gobain Interior Glass Solution, Schuco, TES Groep, Van Delft Groep, Visker, Winters
  • Client:Krinkels BV
  • Stair Manufacturer:EeStairs BV
  • Wood Artist:Jakko Woudenberg
  • Engineering:Johan Floor, EeStairs BV
  • Landscape:Buro Lubbers
  • City:Breda
More SpecsLess Specs
© Rene de Wit
© Rene de Wit

Text description provided by the architects. This feature staircase at the headquarters building for Krinkels BV – specialists in creating environmentally sustainable spaces – is the result of a four-way collaboration between Eestairs, an international manufacturer of feature staircases and designer of innovative stair systems, Paul de Ruiter Architects, wood artist Jakko Woudenberg and Winters bouw en ontwikkeling. Krinkels’ brief was for a building that co-existed with its landscaped site, providing a low-stress environment and sense of well-being. Paul de Ruiter Architects has delivered a highly transparent, energy-efficient building with a circular central atrium featuring a Ficus Amstel King tree and green walls.

© Rene de Wit
© Rene de Wit

The atrium’s dramatic centre-piece is a 3,000 m2 artwork designed by Paul de Ruiter Architects representing tree growth-rings spreading across the ground floor and up two curving staircases to the first floor. Jakko Woudenberg and three other craftsmen spent several months creating the oak and teak ‘rings’ on the ground and first floors, which then seamlessly extend up the two steel staircases. They steam bent 40 km of thin, metre-long strips of teak and oak, gluing them to wooden substrates. Working with EeStairs project leader Johan Floor, Woudenberg made flattened, millimetre-accurate templates of the two sets of stairs, continuing the ground floor patterning up the staircases so that they exactly fitted the patterns on the upper floor. Paul de Ruiter Architects’ eco-related projects include the Bridge of Trees at Amstelveen and the Biosintrum hub for bio-economic innovations in Oosterwolde, both in Holland.

© Hans Morren
© Hans Morren
Section - Cross
Section - Cross
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
© Hans Morren
© Hans Morren

The atrium of the Krinkels building is the first thing visitors experience, conceived as the living heart of the building. The monumental tree, green walls, and spectacular patterned wood flooring highlight Krinkels’ environmental expertise, providing a dramatic contrast with the sleek white atrium stairs. Jakko Woudenberg called the artwork ‘Innsaei’, Icelandic for knowing something from the inside out. The dimensions of the growth rings differ across the two floors, so maintaining the fluidity of the patterning was technically extremely challenging, in particular as it flows up the risers of the two curving stairways.

© Hans Morren
© Hans Morren

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rithsestraat 87, 4838 GC Breda, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Krinkels BV Headquarters / Paul de Ruiter Architects" 10 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954489/krinkels-bv-headquarters-paul-de-ruiter-architects> ISSN 0719-8884
© Rene de Wit

Krinkels BV 总部,年轮中庭空间 / Paul de Ruiter Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.