New Shoots Children’s Centre / Collingridge and Smith Architects

New Shoots Children’s Centre / Collingridge and Smith Architects

© Amanda Aitken© Amanda Aitken© Amanda Aitken© Amanda Aitken+ 20

  • Lead Architects:Graham Collingridge and Phil Smith
  • Client:New Shoots
  • Builder:David Lenssen Builders
  • Structural Engineer:Markplan
  • City:Kerikeri
  • Country:New Zealand
More SpecsLess Specs
© Amanda Aitken
© Amanda Aitken

Text description provided by the architects. Given the hospitable climate of Kerikeri, we wanted the centre to be a reflection of the environment and for children to interact with this in a more natural way. The building is therefore split into four pavilions covering a large area of 700m2 each housing varying age groups of children, sheltered by a large soaring roof form which ties the pavilions together and allows for movement between these undercover, but not enclosed.

© Amanda Aitken
© Amanda Aitken

The roof shelters the pavilions and much of the space around them from sun and rain, providing all-weather spaces such as outdoor dining and external circulation which are interspersed with pocket gardens throughout the design. The pods are designed so that they face the striking pohutakawa tree located in the heart of the purpose-built centre, to encourage children’s connection with the natural environment. While the architectural design reflects the local culture for many Bay of Island families, the blurring of boundaries between the indoors inspires open-ended exploration and self-discovery throughout the centre.

© Amanda Aitken
© Amanda Aitken

The project employs a more natural material palette, to create a warm and welcoming space for children. The horizontal timber cladding is styled with aluminium joinery to create a lighter and more natural environment.

© Amanda Aitken
© Amanda Aitken
Sections
Sections
© Amanda Aitken
© Amanda Aitken

The pavilions have large sliding doors to maximise connection to the outdoor playground and provide an abundance of daylight and natural ventilation to ensure an optimal internal environment quality is maintained for the health and well-being of young minds.

© Amanda Aitken
© Amanda Aitken

Internally, each classroom has been specifically designed by the New Shoots team to give children a unique learning environment, with features that cater for the unique needs of each age group. Custom-designed cabinetry and furniture is implemented to ensure every space has been well-considered, creating a cohesive feel that carries through from the overall architecture form of the building.

© Amanda Aitken
© Amanda Aitken
Floor Plan
Floor Plan
© Amanda Aitken
© Amanda Aitken

The luscious outdoor area takes full advantage of the winterless North’s climate, as it provides nature-inspired play for the tamariki to explore.

© Amanda Aitken
© Amanda Aitken

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Kerikeri, New Zealand

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "New Shoots Children’s Centre / Collingridge and Smith Architects" 06 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954443/new-shoots-childrens-centre-collingridge-and-smith-architects> ISSN 0719-8884
© Amanda Aitken

新西兰儿童中心 New Shoots / Collingridge and Smith Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.