We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Impluvium Cabin / SAA Arquitectura + Territorio

Impluvium Cabin / SAA Arquitectura + Territorio

© Esteban Arteaga© Esteban Arteaga© Esteban Arteaga© Esteban Arteaga+ 25

  • Area Area of this architecture project Area:  108
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Esteban Arteaga
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Behr, Maderas nativas de Mañio, Robert McNeel & Associates, Topwood
  • Lead Architects: Sergio Araneda Maiz
More SpecsLess Specs
© Esteban Arteaga
© Esteban Arteaga

Text description provided by the architects. Impluvium Shelter is located in a tall and dense ancient endemic forest within Huilo-Huilo natural reserve in a mountainous area of ‘Los Rios’ region, in the southern lands of Chile.

© Esteban Arteaga
© Esteban Arteaga
Site Plan
Site Plan
© Esteban Arteaga
© Esteban Arteaga

The design process was driven by the logic of timber construction and the remote condition of the site. The refuge was built by local carpenters in a fully analogue process, without electricity, and with complex logistics to supply the construction site with materials. It was also a great challenge to optimize the timing of construction in consideration of the limited building season in such rainy latitudes.

© Esteban Arteaga
© Esteban Arteaga

In the first site visit, we noted the particularities and spatial conditions of the forest; its density, and the diversity of canopy heights that reach an average of 25 meters. These observations plus the understanding of the high ecological value of the site shaped the project’s central idea of creating a volume that was able to catch sunlight in the vertical axis without having to clear the perimeter adjacent to the cabin

© Esteban Arteaga
© Esteban Arteaga
Detail Section
Detail Section
© Esteban Arteaga
© Esteban Arteaga

On this premise, the project is organized within a square plan of 11 x 11 meters and articulated around a central void that operates as a light well of 3.5 x 3.5 meters. This void is enclosed in a full-height glass perimeter, which creates in its transparency an open window to contemplate the treetops, the sky, and the rain. This inner light spreads outwards from the centre and bathes every common area and circulation area of the building in daylight, it is this light that creates the project’s ‘shelter’ condition. A shelter from the tall and vast forest illuminated from its centre.

© Esteban Arteaga
© Esteban Arteaga
Section
Section
© Esteban Arteaga
© Esteban Arteaga
© Esteban Arteaga
© Esteban Arteaga

The program develops around the central void in the following order; morning light -East- bedrooms; afternoon light – West- kitchen, dining and living room.  South for the entry and North for an external terrace.

© Esteban Arteaga
© Esteban Arteaga

The cabin sits off the ground by 40 cms at its lower point and up to 3 mts at its highest point, leaving a buffer for ventilation and humidity protection, but most importantly to conserve the biodiversity of the forest below.

© Esteban Arteaga
© Esteban Arteaga

In terms of waterproofing the strategy was to wrap the whole envelope in a waterproof membrane, from ridge to underside of the façade to build a wet wall system within the façade, only interrupted by the dripping flashings at each window. The membrane wraps over a combination of OSB boards and a supplementary structure of battens that conduct the rainwater along the fall. Over the waterproofing system there is a layer of weather sealed hardwood. Then the finish is weather treated pine timber which has been chemically treated so that it offers great durability, precision in the dimensioning, and good resistance to the great fungal biodiversity that lives in the forest.

© Esteban Arteaga
© Esteban Arteaga
Section
Section
© Esteban Arteaga
© Esteban Arteaga

Regarding the roof, the main requirement was protecting the membrane from the usual fall of branches during winter, therefore the approach was to build a hardwood roof. The mono-material finish of the cabin is consolidated in the absence of awnings and the integrity of this prismatic envelope that can withstand snow in winter. The result is a bold and singular presence in the forest.

© Esteban Arteaga
© Esteban Arteaga

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Huilo Huilo Biological Reserve - Huilo Huilo Biological Reserve, International Highway CH-203, km 55 s / n ,, Neltume, Panguipulli, Los Ríos, Chile

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Impluvium Cabin / SAA Arquitectura + Territorio" [Refugio Impluvio / SAA Arquitectura + Territorio] 06 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/954160/impluvium-cabin-saa-arquitectura-plus-territorio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.