Qvillestaden Apartment Building / Bornstein Lyckefors

Qvillestaden Apartment Building / Bornstein Lyckefors

© Åke E:son Lindman© Bosse Lind© Bosse Lind© Åke E:son Lindman+ 22

Brämaregården, Sweden
  • Design Team:Johan Olsson, Per Bornstein, Andreas Lyckefors, Jenny Andersson Höfvner, Petr Herman, Caroline Jokiniemi, Ainhoa Etxeberria, Karen Cubells, Viktor Stansvik
  • Client :PEAB
  • City:Brämaregården
  • Country:Sweden
More SpecsLess Specs
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

Text description provided by the architects. The district of Kvillestaden in Gothenburg was for a long time a declining remnant of the now-closed shipyard industry along Hisingen's docks. Today the district has a strong upward trend where old houses are mixed with expansive new developments. In this context, Bornstein Lyckefors has designed an apartment building on the lot of a former post office.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

The design of the building draws inspiration and logic from the adjacent “Landshövdinge-houses”, the traditional and characteristic Gothenburg building type with a ground floor clad in brick, followed by two to three floors in wood. Today, most of the wooden facades have been replaced with sheet metal, and the facades on the block are therefore brick, with upper stories in corrugated zinc. By dividing the block into segments and giving each part one of three monochromatic color schemes, a connection was created to the traditional closed-block typology with its broken scale and mid-block property division. Each part was also given its own balcony railing, which with small differences in design further breaks down the scale and creates a variation in the urban landscape.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
Floor plan
Floor plan
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

The courtyard stands in stark contrast to the street environment and can be likened to an oasis, far from the city's noise. In principle, all surfaces; facades, entrance balconies, stairwells, and terraces are clad in heat-treated pine. Shared balconies accessed from the stairwells, a common terraced area, and other seating in the courtyard are situated to catch the sun in as many positions as possible. The entrance balconies that frame the courtyard are functioning as an outdoor room for each home. In this way, the residents have access to an extra balcony in addition to the one facing the street and the urban space.

© Bosse Lind
© Bosse Lind

The apartment distribution ranges from studios to multi-storey apartments with associated roof terraces. The aim has been to create efficient plans with good lighting conditions and a rich social environment. The balconies and entrance balconies give the apartments two more "rooms", which enlarges the experience of the apartments.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Herkulesgatan 19, 417 01 Göteborg, Sweden

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Qvillestaden Apartment Building / Bornstein Lyckefors" 24 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953848/qvillestaden-apartment-building-bornstein-lyckefors> ISSN 0719-8884
© Åke E:son Lindman

瑞典松木露台公寓Qvillestaden / Bornstein Lyckefors

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.