We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Continuous Plate House 2.0 / F.A.D.S.

Continuous Plate House 2.0 / F.A.D.S.

© Hiroshi Ueda© Hiroshi Ueda© Hiroshi Ueda© Takeshi Taira+ 18

More SpecsLess Specs
© Takeshi Taira
© Takeshi Taira

Text description provided by the architects. The Continuous Plate House 2.0 renovation pertains mainly to the first floor of the 18-year old house and consists of a folded plate, reinforced by a supporting rectangular concrete box. The outer surface of the box is finished with concrete cast in cedar board formwork, providing it with an external wooden texture. In order to further strengthen the design concept at completion, the full interior of the box, which envelops the kitchen area, was given a wood finish.

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

The mandate of the renovation was to convert the existing kitchen area, which included a breakfast nook and food storage area, into more of a multipurpose, cozy family kitchen. In addressing that mandate, the food storage area and corridors were eliminated, resulting in a wide open kitchen concept. The wall-mounted sink was replaced with a centered, island-style unit, making it a more accessible and functional part of the kitchen.

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda
Detailed Cross Section
Detailed Cross Section

A primary focus of the original project, Continuous Plate House 1.0, was to achieve a design that responded efficiently to heavy snowfall. In response to research suggesting that wind patterns would prevent snow accumulation from resting in place, the architects opted for a flat roof without a parapet, which was adopted when the house began construction in 1999.

© Takeshi Taira
© Takeshi Taira

The original project embraced box-form architecture, which presented a challenge to the 2.0 design in terms of breaking free from that concept. Nevertheless, through trial and error, composition as if the floor, the wall, and the roof were connected continuously and bent into a single plate was obtained.

© Takeshi Taira
© Takeshi Taira

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Continuous Plate House 2.0 / F.A.D.S." 25 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953684/continuous-plate-house-fads> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.