Better Place Forests Memorial / OpenScope Studio + Fletcher Studio

Better Place Forests Memorial / OpenScope Studio + Fletcher Studio

© Hewitt Photography© Hewitt Photography© Hewitt Photography© Hewitt Photography+ 17

  • Landscape Architect :Fletcher Studio
  • Memorial Design:Matsys
  • Structural Engineer:Dolmen Consulting Engineers
  • General Contractor:Empire Contracting, Inc.
  • City:Point Arena
More SpecsLess Specs
© Hewitt Photography
© Hewitt Photography

Text description provided by the architects. Located on the crest of a wooded rise, framing a view towards the meadow below, the visitor center for Better Place Forests in Point Arena, California marks the threshold of the visitors’ journey into the forest’s memorial groves. Better Places Forests offers a sustainable alternative to cemeteries. Within these protected forests, families choose trees to mark the place where they’ll spread their loved ones’ ashes over generations. The concept has simple poetry—merging ritual, memorial, and forest conservation—yet its realization involved a large team of design and technical specialists, led by Fletcher Studio, landscape architects. Located on a 40-acre stretch of the Mendocino Coast, Better Place Forests’ Point Arena location establishes a framework for future sites, each with its own unique qualities.

© Hewitt Photography
© Hewitt Photography

The design of the experience centers to a greater extent around the surrounding land than its constructed elements. The site and architecture gently frame a sequence of events—arrival, orientation, memory, threshold, and release. An entry road descends into the site and arrives at the visitor center. Sited at the crest of a hill, this singular building is a place of orientation on the threshold between public and private.

Site plan
Site plan
Plan
Plan

The visitor center—the only building on the 20-acre site—contains two small meeting rooms, a restroom, and a staff room. The covered deck provides opportunities for small groups to gather for informal ceremonies while the overlook offers visitors a panoramic view of the forest and the meadow beyond.

© Hewitt Photography
© Hewitt Photography

The goal of the design is to create a definitive threshold—to make explicit the transition, literal and figurative, at the edge of the forest. The building is set above the hillside on piers, and the pathway that divides the structure brings the visitor from the ground directly up into the tree canopy. The folded roof pulls past the floor plate, providing deep overhangs to shade and protect the deck while the redwood fins provide privacy in the meeting rooms.

© Hewitt Photography
© Hewitt Photography

The goal of the design is to create a definitive threshold—to make explicit the transition, literal and figurative, at the edge of the forest. The building is set above the hillside on piers, and the pathway that divides the structure brings the visitor from the ground directly up into the tree canopy. The folded roof pulls past the floor plate, providing deep overhangs to shade and protect the deck while the redwood fins provide privacy in the meeting rooms.

© Hewitt Photography
© Hewitt Photography

Within the ever-changing forest, the materiality of the visitors center conveys a reassuring sense of permanence — that it always has and always will sit on this site. The decking, exterior siding, and ceiling at the ‘interior’ surfaces are redwood that was harvested, dried, and milled locally. A deep, folded Corten steel roof shades and protects the building. The Corten will weather naturally, along with the locally harvested and milled redwood decking and siding. Carefully oriented redwood fins screen the glass-enclosed meeting rooms while capturing views outward.

© Hewitt Photography
© Hewitt Photography

A pathway of concrete pavers leads to and through the visitors center, culminating at a covered deck overlooking a meadow and the forest beyond. This portal frames nature, literally; as one approaches the forest comes into view. Nested into the meadow is a memorial created by design studio Matsys, a series of cast-concrete benches, inscribed with the names of family members and placed to recall the rings of a tree.

© Hewitt Photography
© Hewitt Photography

Moving through the threshold, visitors enter the memorial forests. The old ‘skid’ roads, originally established for logging, define the main routes through the forest, while tributary trails branch off into more secluded spaces. This network of trails and openings flows with the land, guided by the knowledge of conservators and local trail builders, and eventually rises to a knoll with views to the sea and horizon.

© Hewitt Photography
© Hewitt Photography

Every detail from the landscape and architecture to the signage and memorial markers works to establish a quiet and reverent human presence. While each Better Place Forest will have a unique character, the underpinning vision will remain: to honor the transcendent beauty of the landscape and ultimately the people who choose this forest as their final resting place.

© Hewitt Photography
© Hewitt Photography

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Point Arena, CA 95468, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Better Place Forests Memorial / OpenScope Studio + Fletcher Studio" 21 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953675/better-place-forests-memorial-openscope-studio> ISSN 0719-8884
© Hewitt Photography

Better Place 森林纪念碑 / OpenScope Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.