We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House in Santo Tirso / Hous3

House in Santo Tirso / Hous3

© Ivo Tavares Studio© Ivo Tavares Studio© Ivo Tavares Studio© Ivo Tavares Studio+ 53

  • Architects: Hous3
  • Area Area of this architecture project Area:  286
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Text description provided by the architects. From the road you can see the house, on a small hill, with a dark silhouette in sharp contrast to its natural environment, offering a wide view over Santo Tirso. Its simple lines are the reinterpretation of the stereotype of the traditional Portuguese house, gable roof. We started by defning a northeast-southeast axis in the longitudinal direction of the land and oriented in the best view of the place.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
Site plan
Site plan
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

And in this linear orientation, the main volume is arranged, in a playful reconfguration of the traditional house, it becomes remarkable in the landscape. A smaller, fat volume is attached to this one, which in addition to completing the programmatic requirements of housing is also an allusion to the annexes that traditionally are constant additions to the main house.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

This volume departs from the entrance of the lot to create a kind of external decompression atrium. And in the simplicity of the composition of these two volumes, an intuitive understanding of spaces is promoted, inviting us to enter. In terms of the program's distribution, the reception lobby is the frst point of contact with the house, leading us to the central and common areas of the house: dining room, living room and kitchen, spacious and generous with lots of natural light promoted by negative space, which is used as the extension of the indoor room to the outside, to the pool and outdoor dining room, taking advantage of the rhythmic play of light in the afternoon.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
Section
Section
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

This central block also allows us to separate two spaces that were to be independent: For the south-east, the private area, a corridor distributes the rooms and a small ofce, all of them with exterior spaces accessible through glass doors that balance the visual and physical connections to the landscape of each room; To the northeast, the technical areas of housing and work, with double height; Over these two areas, the traditional shape of the gable roof allowed the interior spaces to be modeled to complement the nature of the programs, creating a place for reading and studying. 

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
South elevation
South elevation
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Due to the simplicity and relevance of its interior design, with light, minimalist and smooth walls, it offers a peaceful living space. In contrast to the dark exterior, where the black plant tile and the pine together with the simple shape of the building create a striking graphic silhouette against the landscape. On the whole, through the juxtaposition of its facade materials, we get closer to the natural, the beautiful, where we hope that its inhabitants are happy.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
East elevation
East elevation
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Santo Tirso / Hous3" [Casa em Santo Tirso / Hous3] 27 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953507/house-in-santo-tirso-hous3> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.