La Cañada House / Parada Cantilo Estudio

La Cañada House / Parada Cantilo Estudio

© Luis Barandiarán© Luis Barandiarán© Luis Barandiarán© Luis Barandiarán+ 36

  • Area Area of this architecture project Area:  179
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Acindar Grupo arcelormittal, Adobe, Blindex, Loma Negra, Miksa, Siderar, Trimble
  • Lead Architect:Gonzalo Pérsico
  • Design Team:Gonzalo Pérsico, Hernán Galdós, María Felicitas Lorenzo
  • Clients:Sofía Roán, Ezequiel Pérsico
  • Engineering:Gustavo Delledonne
  • City:City Bell
  • Country:Argentina
More SpecsLess Specs
© Luis Barandiarán
© Luis Barandiarán

Text description provided by the architects. On a vast lot in “La Cañada” neighborhood, is located the single-family house with a longitudinal plant. Its final configuration is generated from the analysis of the conditions presented by the place itself and the clients required program. 

© Luis Barandiarán
© Luis Barandiarán
Plan
Plan
© Luis Barandiarán
© Luis Barandiarán

In the previous research, different aspects essential to the resolution were revealed, such as the dimensions of the land, the restrictions agreed between neighbors and the orientation. Due to these incident factors in the housing development, we made the decision to resolve a systematic building on one floor, imposed through a module resulting from the measurements and daily uses.

© Luis Barandiarán
© Luis Barandiarán
© Luis Barandiarán
© Luis Barandiarán
Section
Section
© Luis Barandiarán
© Luis Barandiarán

The program is defined in two different axes. On one hand, in a transversal sense dividing the public and private part, articulated by a patio hierarchizing the auction of the main access of the house. On the other one, in a longitudinal direction, consolidating the service on one side and the rest of the program on the other. Simultaneously, the uses of each area resolve the materiality and the envelope in relation to the orientation, determining the control of privacy towards the street, and protecting the home from the most unfavorable winds. Regarding the quiet part of the building, the facade dematerializes, relating directly to the environment and the light, linking the bedrooms with the morning sunshine, extended as well to the west edge of the gallery, providing a situation of shelter towards the sunset. The transitional space between the background and the interior takes on a versatile role, allowing the incorporation of a “green” cover that prevents direct light in summer and the opposite in winter.

© Luis Barandiarán
© Luis Barandiarán
© Luis Barandiarán
© Luis Barandiarán

Moreover, the building, with its tectonic nature and simple and dynamic development, comprises a sequence of beams that, in addition to being part of the structural package, points out some sort of rhythm in the route, and deepens a visual directed towards the landscape itself, generating continuity and a constant dialogue between inside - outside.

© Luis Barandiarán
© Luis Barandiarán

The wood, the bricks and the glasses play an important role, defining the horizontal planes and the envelope. We use organic materials as protagonists, strengthening the bond with the environment and granting warmth. The synthesis of the choice and the location, conclusively complete the whole idea of the project.

© Luis Barandiarán
© Luis Barandiarán

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "La Cañada House / Parada Cantilo Estudio" [Casa La Cañada / Parada Cantilo Estudio] 21 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953488/la-canada-house-parada-cantilo-estudio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.