School by a School / Studio Nauta + De Zwarte Hond

School by a School / Studio Nauta + De Zwarte Hond

© Jordi Huisman© Jordi Huisman© Jordi Huisman© Jordi Huisman+ 20

  • Area Area of this architecture project Area:  1700
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Jordi Huisman
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Steen010, Tarket
  • Design:Jan Nauta, Benjamin Filbey, Marco Overwijk, Iso van der Meer
  • Project Management:Lindhorst
  • General Contractor:Dijkstra Draisma
  • City:Leeuwarden
More SpecsLess Specs
© Jordi Huisman
© Jordi Huisman

Text description provided by the architects. In a new integrated child centre in Leeuwarden, primary school Prins Constantijn and children’s daycare centre Sinne come together under one roof. The project consists of adapting and expanding an existing school building to meet contemporary requirements, fit to house over 200 children throughout the day. Blending existing physical qualities with progressive pedagogical principles, the new building is organised around a number of learning clusters, with spaces for cooperation, play, concentration, and peace.

© Jordi Huisman
© Jordi Huisman
Ground floor plan
Ground floor plan

A clear differentiation has been made between fixed and flexible structural and mechanical components, making the building easily adaptable. Due to the ever-changing nature of education, this level of flexibility is key in future proofing the school in a sustainable manner.

© Jordi Huisman
© Jordi Huisman
© Jordi Huisman
© Jordi Huisman

Concrete bands mark the volume's edges and openings, with daylight falling deep into the building through its atrium and a palette of natural woods and hand-formed masonry used throughout. The design of the façades uses the historic building from 1929 as a springboard for a new tectonic language that seeks to form a complementary relation, rather than a contrasting one, between old and new. The renewal of this locally important building looks to establish the new children’s centre at the heart of its local community.

© Jordi Huisman
© Jordi Huisman

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Leeuwarden, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "School by a School / Studio Nauta + De Zwarte Hond " 20 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953465/school-by-a-school-studio-nauta-plus-de-zwarte-hond> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.