Mountain View House / CAN

Mountain View House / CAN

Mountain View House / CAN - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, CountertopMountain View House / CAN - Interior Photography, Windows, Stairs, Glass, Handrail, BeamMountain View House / CAN - Interior Photography, Table, BeamMountain View House / CAN - Interior Photography, Shelving, WindowsMountain View House / CAN - More Images+ 30

  • Architects: CAN
  • Area Area of this architecture project Area :  150
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Jim Stephenson
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Alusion, Craven Dunhill Jackfield, Factorylux, Inopera, Smile Plastics, Vlaze
More SpecsLess Specs
Mountain View House / CAN - Exterior Photography, Door, Windows, Facade
© Jim Stephenson

Text description provided by the architects. A radical transformation of an Edwardian semi-detached house into a colourful family home topped with a stage set Mountain. Materials, shapes and colours are intersected throughout to create highly textural and tactile spaces. The house takes its design cues from numerous pop-culture sources including a Disneyland rollercoaster and a scene from the film trainspotting. The house opens up progressively as you move through the ground floor, from the dark monochromatic front room through to the light-filled extension.

Mountain View House / CAN - Interior Photography, Table, Beam
© Jim Stephenson
Mountain View House / CAN - Image 33 of 35
Mountain View House / CAN - Interior Photography, Beam
© Jim Stephenson

The site slopes towards the garden which allowed the floor level of the back of the house to be lowered by a metre, connecting the new open plan kitchen/diner to the garden. A simple reconfiguration of the first floor provided an additional bedroom. There was a focus on opening up space and using the exposed textures and structure as the final finish.

Mountain View House / CAN - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, Countertop
© Jim Stephenson
Mountain View House / CAN - Image 35 of 35
Perspective
Mountain View House / CAN - Interior Photography, Windows, Stairs, Glass, Handrail, Beam
© Jim Stephenson

There is little built-in furniture to provide ultimate future flexibility. The existing fabric of the building has been thermally upgraded throughout. The kitchen and exterior lintel facings are made from recycled chopping boards and milk bottle tops.

Mountain View House / CAN - Interior Photography, Shelving, Windows
© Jim Stephenson

The exposed laser cut trusses in the extension nod to high-tech architecture and alongside the ranging pole columns, survey marker tiles, and partially ruined brick wall add to a sense of the surreal. Upstairs, the hallway ceiling has been removed opening it up to a new skylight above with the bones of the old house retained. A chequerboard bathroom references original tiles found in the house. The project is a highly personal response to the family's tastes and way of living.

Mountain View House / CAN - Interior Photography, Chair
© Jim Stephenson

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Mountain View House / CAN" 25 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953413/mountain-view-house-can> ISSN 0719-8884

© Jim Stephenson

屋顶山景住宅 / CAN

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.