King's Joy Restaurant / Atelier FCJZ

King's Joy Restaurant / Atelier FCJZ

Looking into the open courtyard from above with the Lama Temple in background. Image © He ShuCovered courtyard. Image © He ShuDinning room. Image © He ShuPrivate dinning room with curved ceiling. Image © He Shu+ 14

  • Architects: Atelier FCJZ
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2012
  • Photographs Photographs:  He Shu
  • Principal Architect:Yung Ho Chang
  • Project Team:Yue Wang, Zhaowei Guo, Dawei Xing, Dan Chen, Xia Wu
  • Client:Beijing King's Joy Food Culture Co., Ltd.
  • City:Beijing
  • Country:China
More SpecsLess Specs
Looking into the open courtyard from above with the Lama Temple in background. Image © He Shu
Looking into the open courtyard from above with the Lama Temple in background. Image © He Shu

Design Conditions. Site: A recently built courtyard house (Si He Yuan) at the entrance to Wudaoying Hutong, opposite of the Lama Temple. The program: A vegetarian restaurant

Shadow wall. Image © He Shu
Shadow wall. Image © He Shu

Space. This was an interior design project. Based on our respect for the basic structure of the courtyard house, we reorganized the interior spaces. The entrance of the restaurant was altered and moved from the southern rooms to the passageway on the west, in order to allow users to pass through a series of labyrinthine transitional spaces before arriving at the central courtyard.

Covered courtyard. Image © He Shu
Covered courtyard. Image © He Shu
Covered courtyard showing suspended screens above. Image © He Shu
Covered courtyard showing suspended screens above. Image © He Shu

In order to achieve the required floor area, one of the original courtyards had to be covered. Yet we still hoped to preserve the feeling of two courtyards. Thus we made the covered courtyard as transparent and bright as possible. An eight-panel folding hanging screen was employed to create a scale that is both open and intimate. This design results in a contrast between an indoor courtyard space and an outdoor courtyard space. Other spaces were developed surrounding the courtyards.

Dinning room. Image © He Shu
Dinning room. Image © He Shu
Tile screens. Image © He Shu
Tile screens. Image © He Shu

Materials. Our strategy was to use traditional materials in a modern way. We mainly used wood, brick, and tile is taken from traditional courtyard construction and then applied unconventional uses and construction methods to these materials. Wood blocks were laid as bricks; brick corbels were normally employed for the cantilevered wall but in this case, they have been used to construct the bar. The roof tiles were repurposed to make folding screens, wine racks, etc. The objective was to achieve the coexistence of modern and traditional.

Private dinning room with curved ceiling. Image © He Shu
Private dinning room with curved ceiling. Image © He Shu
Semi-private dinning room. Image © He Shu
Semi-private dinning room. Image © He Shu

Landscape. We hold a critical attitude towards traditional gardens, believing such designs tend to be too mired in minor details. Our landscape design for this project took traditional courtyard elements and simplified them into several colour tones and textures. For example, we use a crimson wooden frame, grey tile floor, and interspersed grey and white pebbles, hoping to remove the trivial elements of the ancient landscape while showcasing its essence.

Semi-private dinning room. Image © He Shu
Semi-private dinning room. Image © He Shu
Painting on the wall. Image © He Shu
Painting on the wall. Image © He Shu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Yonghe Lama Temple Street, Beijing, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "King's Joy Restaurant / Atelier FCJZ" 18 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953384/kings-joy-restaurant-atelier-fcjz> ISSN 0719-8884
Entrance courtyard. Image © He Shu

京兆尹素食餐厅 / 非常建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.