The Light Trap / Sher Maker

The Light Trap / Sher Maker

© Rungkit Charoenwat© Rungkit Charoenwat© Rungkit Charoenwat© Rungkit Charoenwat+ 17

Chiang Mai, Thailand
  • Architects: Sher Maker
  • Area Area of this architecture project Area:  50
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Rungkit Charoenwat
  • Architect In Charge:Patcharada Inplang,Thongchai Chansamak
  • Design Manager :Worranitta Sukwattanasombat
  • Site Manager:Worranitta Sukwattanasombat
  • Design Developer :Timpika Wetpanya, Wirunya Pongraveevongsa
  • Contractor:Attipol Bamrungyai
  • City:Chiang Mai
  • Country:Thailand
More SpecsLess Specs
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

“The building’s statement makes with the public area

A simple element of space containing that designed to gather people together

A tiny glow room that can put the light in.”

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

The Light Trap is simply a pop-up room for multi-function support for La Mai Hotel. The building settles on the hotel’s parking area on a small road that also leads to the back of Nong –Hoi Market. Main function is a coffee bar yet it can be used for other purposes such as private cocktail parties, pre-wedding studio, art exhibitions and welcoming space for hotel guests.

View 01
View 01
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

Economy-wise, the client's goal was to create a new revenue channel for the property after business disruption due to the spread of Covid-19 early in 2020. 

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

We started to design a simple 50 sq.m. room with the clearest elements, with four sides of clear wall supported with a single roof column in the center and vertical structure panel line. This wall structure makes space defined by the act of covering a parking ground without any floor structure, Hardscape use it as a pop-up floor in this condition.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

A skinny boundary was designed as a double curtain curving to collect the atmosphere of the room. With a tiny space only one circle bench will be gather point This circle bench is a sharing furniture for every people in this room. When visitors start walking inside, the sound of the gravels underneath will express the transit of the area from outside to inside, feeling of being enclosed and naturally creates awareness of the sound the room makes. A noise ambiance of people and gravel ground will mix together.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

We started the design process with the observation of all daylight from dawn till dark because that is the only free material that we can use from a common daily phenomenon in this area.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
Side View
Side View

Day by day, we found that sunset light from west view will splash into parking area even if it is obstructed by many rows of building. Therefore, from inside, the wall plays as a huge screen for lights and senses until sunset, tiny moments that continue all day collecting light in the light trap.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Chiang Mai, Mueang Chiang Mai District, Chiang Mai, Thailand

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Light Trap / Sher Maker" 16 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953382/the-light-trap-sher-maker> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.