Chagas Apartment / João Tiago Aguiar Arquitectos

Chagas Apartment / João Tiago Aguiar Arquitectos
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG+ 22

  • Lead Architect:João Tiago Aguiar
  • Project Team:Rúben Mateus, Susana Luis, João Nery Morais, André Silva, Maria Sousa Otto, Arianna Camozzi, Samanta Cardoso de Menezes, Diogo Romão, Constança Lino, Francisco Duarte
  • Builder:OFICINA DOS SONHOS
  • City:Lisbon
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The apartment, located in Lisbon´s city centre, belongs to a classified building, built at the end of the 19th century. The interior was totally transformed through a functional scheme to optimise the apartment’s space and to restore its dignity.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Floor Plan
Floor Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Approximately 15 years ago, this majestic building of large proportions, was rehabilitated, but with this the apartment lost some of its original essence. The starting point revealed to be remarkably interesting, since it involved designing solutions that preserve and highlight the remarkable and pristine elements of this space.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The greatest challenge was to reconcile this premise with the creation of more simplified and practical spaces to that would meet the new owners’ needs. To recover and thus restore the apartment’s old aura, it was necessary to intervene in some areas that were covered after the building’s rehabilitation, like the scullery and the magnificent stained glasses that open towards a large central interior patio which illuminates and elevates their magnificence.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

On the other hand, the worked ceilings dating from the end of the 19th century have also been rehabilitated and highlighted due to concealed lighting placed on covings. The decoration of the apartment stands out for its featherweight elements, carefully chosen for a noble and imposing space that assumes itself as the main star. The furniture was custom designed, such as the living room bookcase with tv, the beds, including two double beds, the bunk bed with trundle and even the hallstand/wall coat hanger.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The artist Maria Ana Vasco Costa was invited to compose a mural in smooth and three-dimensional handcrafted tile for the scullery/diner room wall. The result was a contemporary composition in contrast with the classic character of the apartment.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Lisbon, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Chagas Apartment / João Tiago Aguiar Arquitectos" [Apartamento Chagas / João Tiago Aguiar Arquitectos] 04 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953310/chagas-apartment-joao-tiago-aguiar-arquitectos> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra | FG+SG

Chagas公寓改造,里斯本19世纪古典主义大楼 / João Tiago Aguiar Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.