Sharif Office Building / Hooba Design

Sharif Office Building / Hooba Design
  • Architects: Hooba Design
  • Area Area of this architecture project Area:  7200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Mohammad Hassan Ettefagh, Parham Taghioff
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Fad Lighting
  • Architect In Charge:Hooman Balazadeh
  • Design Team:Elham Seyfiazad, Saman Soleimaniha, Mona Razavi, Saeed Farshbaf, Davood Raeesi
  • Design Consultant:Hooba design
  • Project Manager:Elham Seifi Azad
  • Client:Danak Group
  • Detail Design:Dariush Ghorbani
  • Site Supervision:Dariush Ghorbani
  • Construction Director :Mohsen Agahimand
  • Mechanical Engineer :Bahram Eksiri
  • Electrical Engineer:Amin Khaniki
  • Structural Engineer :Majid Naghipour
  • Lighting Design :fad Lighting
  • Physical Modeling:Mehran Alinezhad
  • Graphic :Ehsan Lessani
  • Façade Execution :Ivan Façade Idea
  • User :Bon tech Company
  • Land Area:900m2
  • City:Tehran
  • Country:Iran
More SpecsLess Specs
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Text description provided by the architects. Commissioned by the University professors, Peykasa office building was designed as a communal work space adjacent to the Sharif University of Technology. The design was developed over an existing structure which was already built up to the ground floor. The given criteria was to design a building in harmony with the main brick buildings in the university campus. Therefore, the main challenge was to come up with a formula which takes the essence of 1960’s architecture of the university and combines it with the contemporary atmosphere of a technology based institution.

© Mohammad Hassan Ettefagh
© Mohammad Hassan Ettefagh
Plans
Plans

The project site is next to a local park and in a close distance to Tarasht Public Park. The green spaces on the façade are extensions of the greenery around the site, creating a homogenous entity in the urban scale. Moreover, connecting the two access roads on two sides of the building created an urban plaza within the building which fades the boundary between the building and the city.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

The paradox between the world of software design and the real physical world, introduced contradictory topics such as introversion vs, extroversion, solidity vs. transparency, rigidity vs. flexibility in façade, consistency vs. variations in urban scenery, as well as public vs. private zone. It was decided to create a homogenous entity in terms of form and material to reach a state of uncertainty among paradoxes.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

The hollow brick used in this project was formed by offsetting the outer edge of the traditional 10 * 20 cm brick used in the 1940’s buildings of Sharif University. The resulting module was a 19.5 * 32 cm brick with a 10* 20 cm hole covered in torques glazing. 

Diagram 07
Diagram 07
© Mohammad Hassan Ettefagh
© Mohammad Hassan Ettefagh

Combination of the ancient brick blocks and software design technology resulted in the formation of a smart brick panel forming the entire façade of the building. These panels automatically adjust themselves based on sunlight exposure during the day. This system resembles digital technology both on the interior and the exterior sides of the building. 

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Non solidity (Transparency), sensoriality (connection to the outer world), and being multimedia (data transfer) are the characteristics of the electronic age. This project tries to create an intermediary vision to these contradictory topics in order to introduce a pioneer complex in the electronical industry.

Diagram 01
Diagram 01
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

The connection between brick as a traditional building material and the high tech electronic world, requires an intermediator and this project tries to address this issue. The closed and semi open interior spaces of the building were also designed to fade the boundary between inside and outside, to create different perceptions during day and night. The interior activities could become visible at night, converting the building from introverted to extroverted during each day. The working spaces in the building consist of open and semi open office, with green boundaries used to define and separate them. 

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tehran Province, Tehran, District 7, Ali Akbari St, Iran

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sharif Office Building / Hooba Design" 16 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953299/peykasa-office-building-hooba-design> ISSN 0719-8884
© Mohammad Hassan Ettefagh

谢里夫理工大学办公楼 / Hooba Design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.