We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The George Residential Building / Dok Architecten

The George Residential Building / Dok Architecten

© Arjen Schmitz© Arjen Schmitz© Arjen Schmitz© Arjen Schmitz+ 24

  • Architects: Dok Architecten
  • Area Area of this architecture project Area:  8487
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Arjen Schmitz
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Schöck, Wienerberger
  • Lead Architect: Liesbeth van der Pol
More SpecsLess Specs
© Arjen Schmitz
© Arjen Schmitz

Text description provided by the architects. Zuidas is a popular location close to the train station, Schiphol and the city centre of Amsterdam. It’s a business area dominated by imposing office buildings. The George is the first human, green and exuberant gesture here. The festive building has 11 floors and 47 flats, varying in size from 88 to 196 square metres. The south side is a series of stacked green terraces and balconies, which gradually fan out into a wide base.

© Arjen Schmitz
© Arjen Schmitz

This base curls up on the sides of the building like a dress billowing in the summer wind. Because the flats shift in relation to one other, each floor plan has a different shape and quality. The actual façade is transparent and consists of triple-glazed fronts, which can completely unfold. The north side is characterised by a trisected façade with a free relief of glazed brickwork. Two concrete entrances lead to a green hall full of trees, a curled staircase leading upward and an 80-square-metre communal terrace on the second floor, where residents can meet among the greenery.

© Arjen Schmitz
© Arjen Schmitz
Fifth floor plan
Fifth floor plan
Sketch
Sketch
© Arjen Schmitz
© Arjen Schmitz

The striking bowl-shaped roof collects rainwater in water storage and is filled with PVC panels. While the rainwater drains the vegetation, the solar power supplies the central parts of the building with electricity. The George is committed to a healthy and social living environment in a metropolitan area.

© Arjen Schmitz
© Arjen Schmitz

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Zuidas, Amsterdam, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The George Residential Building / Dok Architecten" 15 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953160/the-george-residential-building-dok-architecten> ISSN 0719-8884
© Arjen Schmitz

乔治住宅楼‘夏天的裙摆’ / Dok Architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.