Empilhado [SnJ] Building Renovation / 3dF desarrollos

Empilhado [SnJ] Building Renovation / 3dF desarrollos

© Javier Agustin Rojas© Javier Agustin Rojas© Javier Agustin Rojas© Rocio Figuera+ 37

  • Architects: 3dF desarrollos
  • Area Area of this architecture project Area:  2500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, 3dmax, AL-Construcciones, Aluar, Bunker, Byograting, CG, Junelec, La Luna SRL, La Porteña, Marcelo Trento SRL, Micelli Maderas, Nordic Hygge Flooring, Osram, Pavitec
  • Lead Architects:Matías Imbern, Marcelo Mirani
  • Project Manager:Agustín Ramonda
  • Work Coordination:Fernando Imbern, Manuel Bianchi, Eduardo Dipré, Julián Del Bianco, Rocio Figuera
  • Engineering:Ing. Civil Gustavo Bordachar
  • City:Rosario
  • Country:Argentina
More SpecsLess Specs
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

Text description provided by the architects. The project is located in the First Perimeter Ring of the Downtown, characterized by strong building renovation. Therefore, buildings of different heights coexist in the area. The plot to be intervened is significantly wider (12.5m.) than traditional plots of the local urban fabric (8.66m.). This wider dimension, combined with the presence of consolidated low-rise buildings towards the East orientation, in coincidence with the views towards Avenue France, are the factors that predetermined the recess of the building from the lateral dividing wall. 

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

This operation adds a third ventilation facade, ideal to locate the premium apartments there. Additionally, the depth of the plot (45m.) determines the distribution of the building mass in 2 towers, separated by a 9m yard. As a main tactic, all units have cross-ventilation typologies. An exempt vertical circulation is placed in the yard, able to serve both towers.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
Plans
Plans
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

The majority of the local residential buildings, in which one plan is defined and the building is the result of a vertical extrusion of that plan, is inhabited by families with similar configurations. In contrast to this, SnJ appeals to generate a true community, made up of the interaction of people who respond to families with different configurations, according to the differentiated demands of contemporary society. This typological diversity defines the image of the building and it is translated into a formal/programmatic stacking strategy. 

© Rocio Figuera
© Rocio Figuera
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

As a last step, and to emphasize the retraction of the eastern dividing wall, there is a displacement of one of the pieces, in order to inhabit the generated vacuum space. Concrete solves the cantilevering structure of the shifted volume and in turn produces a heavy feeling that emphasizes the condition of apparent (im)balance.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:San Juan 3160, S2000 Rosario, Santa Fe, Argentina

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: " Empilhado [SnJ] Building Renovation / 3dF desarrollos" [Edificio Apilado [SnJ] / 3dF desarrollos] 15 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953098/empilhado-snj-building-renovation-3df-desarrollos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.