We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Tongxin Foreign Language School / Atelier Apeiron - SZAD

Tongxin Foreign Language School / Atelier Apeiron - SZAD

© Schran Image© Schran Image© Schran Image© Schran Image+ 38

Shenzhen, China
  • Architect In Charge:Yunchao Xu
  • Project Architects:Jiachuan Qi, Hongrui Liu
  • Design Team:Jianxuan Chen, Kan Gao, Shengjie Zhang, Yuteng Lin, Tianshuai Chen, Yang Shi
  • Construction Drawing Design:Guanglin Chen, Yuan Yuan, Li Wang, Biao Huang, Fang Huang, Ying Wang, Liwen Xiao
  • Interior:RBD Design
  • Landscape:Hill Landscape
  • Client:Shenzhen Pingshan New District Harmony Foreign Language School
  • City:Shenzhen
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Schran Image
© Schran Image

Text description provided by the architects. Background
This is a low-cost reconstruction and expansion project of the old campus. Due to the shortage of land, the school needs to build a new junior high school building on the original campus playground to meet the 1,500-degree gaps. 

© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image

Strategy to the city
Facing the city, the two borders of the campus adopt different avoidance strategies: forward platforms to give way to the sunlight impact of the high-rise residential buildings on the south side, and reverse platforms to avoid the noise impact of the main road on the west side of the campus.

© Schran Image
© Schran Image

Embracing the old campus
Facing the old campus, the new campus did not continue the traditional fishbone layout of teaching blocks; instead, it used empty space and adopted a large enclosure layout to form an embrace between the old and the new, thus creating an open, three-dimensional, and flowing campus space.

© Schran Image
© Schran Image
Section
Section

Flowing platforms
The setting of the large flat layer maximizes the requirements of the school’s future flexibility. It can be set according to one grade for each level, or it can be set flexibly according to the class switch system. The classroom units are like pebbles, placed on a large and flowing platform.

© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image

Three-dimensional playgrounds
The continuous wide outdoor platform encourages children to get out of the classroom more during the break, free to run, play, communicate, and even do exercises. The total area of ​​the three-story sky platform with a depth of 9m is equivalent to that of two 300-meter playgrounds, adding valuable outdoor activity space to the crowded campus.

© Schran Image
© Schran Image

Canopy for sunshade and rain
Each grade has its own playground between classes. The horizontal and continuous green plants on the platform are connected to the city and also increase the green vision of the campus. Each platform has a 3-meter cantilever, which provides a shading of continuous space for students in Shenzhen's subtropical climate.

© Schran Image
© Schran Image

Unnamed spaces
There are many flexible transition spaces between the classroom modules, which have become students’ favorite unnamed spaces, sometimes as small galleries, sometimes as game corners, and sometimes just for kids to avoid the teacher’s vision. It brings unlimited imagination to the children, and also leaves every child with their own memories.

© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image
© Schran Image

A big yard full of lights
There are three vertical light holes surrounding the large courtyard, deep underground to provide natural sunlight and ventilation for the library, gymnasium and activity room, and at the same time alleviate the impact of large-scale buildings on the campus environment. In the evening, caves become bright and play with light and shadow, making the campus a small and warm town to inspiring more campus public events.

© Schran Image
© Schran Image

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:No. 3, Jinxiu West Road, Xiuxin Community, Kengzi Street, Pingshan District, Shenzhen, Guangdong, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tongxin Foreign Language School / Atelier Apeiron - SZAD" 11 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953019/tongxin-foreign-language-school-atelier-apeiron-szad> ISSN 0719-8884
© Schran Image

深圳坪山同心外国语学校 / SZAD 深总院

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.