We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Neri&Hu and Design Republic's New Home / Neri&Hu Design and Research Office

Neri&Hu and Design Republic's New Home / Neri&Hu Design and Research Office

© Hao Chen© Hao Chen© Hao Chen© Hao Chen+ 18

  • Principal In Charge:Lyndon Neri, Rossana Hu
  • Associate Director:Nellie Yang
  • Project Manager:Jerry Guo
  • Product Design:Nicolas Fardet
  • Senior Product Designer:Lili Cheng
  • Senior Graphic Designer:Haiou Xin
  • City:Shanghai
  • Country:China
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. As a practice, Neri&Hu has always sought after adaptive reuse projects, and we were immediately drawn to this project as yet another opportunity to reutilize an artifact of urban excess, to celebrate and even elevate the mundane. Within a small complex of ex-industrial buildings in the middle of bustling Jing’an Temple area, the site for renovation was a four-story nondescript office and dormitory building for the local telecoms company. Instead of just discarding it for a newer, yet still unremarkable, building as the previous tenant saw fit to do, we embraced instead the potential to transform it and give it a chance to not only survive, but thrive as a beacon for design.

© Hao Chen
© Hao Chen

The first renovation strategy was a reworking of the main façade, to completely shift its proportions and reading, without any major structural alterations. The repetitive and perfunctory windows of the existing building are partially infilled with glass bricks, while the bottom portion of new operable windows is strung together with a unifying black metal frame, creating the illusion of long horizontal ribbon windows. While the entire upper part of the building receives a coating of dark gray paint, the ground floor showcases a different material treatment. Glazed green tiles define the rounded staircase that anchors one end of the building and continue across the undulating wall at the base, which dips in and out to signify access points. A deep canopy is added atop the ground floor to enhance the split in materials as well as offer a welcoming gesture on the street level.

© Hao Chen
© Hao Chen
© Hao Chen
© Hao Chen

The second strategy of this adaptive reuse project was to keep all the existing concrete post and beam constructions intact, in fact to celebrate them by leaving them fully exposed, despite minor flaws and irregularities. While maintaining the structural grid, a few selective cuts are made into slabs to introduce double height spaces and a new internal staircase between the third and fourth floors. The deceivingly simple operation of cutting and deleting reveals the layers of spatial potential within a rather ordinary building configuration.

© Hao Chen
© Hao Chen
© Hao Chen
© Hao Chen

Within and in between the existing columns, several steel and ribbed glass enclosures are added, while white box volumes house support spaces. Throughout, there is an expressed intention to juxtapose these new insertions against the old, never losing touch with the building’s past.

© Hao Chen
© Hao Chen
© Hao Chen
© Hao Chen
© Hao Chen
© Hao Chen

Programmatically the ambition of this project was to build upon the notion of a “design commune” we had begun with our Design Republic flagship shop 10 years ago. The other tenants that were brought in to share our space—the Artling, Luneurs bakery, and furniture brands Stellar Works and Muuto—is a curated sampling of the broader design community in Shanghai and collective creative platform that we hope to foster. The existing south staircase stitches together the main building with a few communal spaces open to the public: co-working and open kitchen facilities on the second floor, a 90m2 multipurpose event space on the mezzanine level between second and third floor, as well as a rooftop garden.

© Hao Chen
© Hao Chen
© Hao Chen
© Hao Chen

With Design Republic offices also on the second floor and Neri&Hu on the third and fourth floors, it was unquestionable that as a practice, we would deploy every aspect of our design capabilities, from the architecture and interiors, to the furniture and graphic signage. One will find a seamless integration of these elements, such as the shelving which extends from the steel mullions of the glass partitions, or the reception desk which envelops and integrates the structural column.

© Hao Chen
© Hao Chen

“Interdisciplinary” is often recast as a new buzzword or trend in the design profession, but the basic tenets were established by the Bauhaus and Art Nouveau movements—movements that represented a larger collective ambition—a total design vision through means of controlling built environments from the large gestalt down to the smallest details.

© Hao Chen
© Hao Chen

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:322 Jiaozhou Road, Building 31, Jing’an District, Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Neri&Hu and Design Republic's New Home / Neri&Hu Design and Research Office" 11 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952951/neri-and-hu-and-design-republics-new-home-neri-and-hu-design-and-research-office> ISSN 0719-8884
© Hao Chen

如恩和设计共和的新家 / 如恩设计研究室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.