Sharana Daycare Center / Anupama Kundoo Architects

Sharana Daycare Center / Anupama Kundoo Architects

© Javier Callejas© Javier Callejas© Javier Callejas© Javier Callejas+ 20

  • Architect In Charge:Anupama Kundoo
  • Design Team:Anupama Kundoo Architects
  • City:Puducherry
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Javier Callejas
© Javier Callejas

Text description provided by the architects. Sharana is a social and development organization established to address the critical educational needs of socioeconomically disadvantaged children and communities in urban Pondicherry and its surrounding villages. Sharana’s foundational belief is that all human beings are equal in rights and dignity, and everyone is entitled to food, clothing and shelter.

© Javier Callejas
© Javier Callejas
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Javier Callejas
© Javier Callejas

The architecture revolves around the central strip of an inner garden court with large multipurpose activity spaces at the rear of the site, and reception/ administration services at the front on the street. The building is constructed as reinforced cement concrete slabs on columns of the same material.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

To enclose the various spaces economically, walls are made of porous terracotta screen modules that can be quickly erected and eliminate the need for windows and frames while allowing ventilation throughout the wall surface, economically achieving the required conditions for climatic comfort in the tropical context. These screen wall elements allow transparency from the floor upwards, allowing small children to remain in visual contact with the garden outdoors. The porous elements express transparency and inclusiveness as per the aims of the institute, and in practice require no additional finishes like plasters and paint as in regular masonry, while also minimizing maintenance.

© Javier Callejas
© Javier Callejas
Second Floor Plan
Second Floor Plan

In order to give the activity rooms their own identity and sense of enclosure, and to break the monotony of long corridors, the geometry of angular walls as composition elements is the ordering principle. This feature gives the corridor and entrance areas a sense of enclosure, identity and a sense of intimacy appropriate to the scale of small children, and helps them with orientation within the complex, completely deconstructing the impression of long monotonous corridors.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Puducherry, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sharana Daycare Center / Anupama Kundoo Architects" 09 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952782/sharana-daycare-center-anupama-kundoo-architects> ISSN 0719-8884
© Javier Callejas

印度平等日托中心Sharana / Anupama Kundoo Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.