Hodb House / B-ILD

Hodb House / B-ILD

© Jeroen Verrecht© Jeroen Verrecht© Jeroen Verrecht© Jeroen Verrecht+ 11

  • Architects: B-ILD
  • Area Area of this architecture project Area:  260
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Jeroen Verrecht
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Bega, Jaga, ODS, DRT gietvloeren, LedLab, Sapa, Van den Weghe
  • Design Team:B-ILD
  • Technical Installations:STir
  • Translucent Polyester Cabinet:Vincent de Rijk
  • Installation Of Plants:BRUT
  • City:Anderlecht
  • Country:Belgium
More SpecsLess Specs
© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

Text description provided by the architects. The former office space on the upper floor of an industrial building in Brussels was transformed into an apartment for an artist. Three main interventions were made in the open space: a central cupboard in translucent polyester resin, a kitchen in dark marble and two symmetrical wooden volumes containing bedrooms and storage space. This project is the result of an intense research of materials: light and dark marble, experiments with different shades of polyester resin, different types of wood and different shades of the cast floor.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht
Plan
Plan
© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

The elements in cast polyester are the result of a creative collaboration with Werkplaats Vincent de Rijk. The other floors of the building are currently being used by the artist as office, workplace and atelier. The materials and the position of the interventions were carefully determined to create a meaningful composition with the existing skylights. The definition of the different spaces follows the structure of the beams. The translucent material of the central cupboard absorbs the light from above and diffuses the daylight in the open space. The material of the kitchen is a very textured and dark marble, creating a bold centre point in the living area.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

The two wooden volumes strengthen this symmetry in a light non-bearing structure. The type of wood complements the warmth of the cast floor and the translucent cupboard. The two new skylights inside the children’s bedrooms create an intimate and comfortable space to sleep. In the dining area a new opening was made in the outer wall to create a broad view on the city.

© Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:1070 Anderlecht, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hodb House / B-ILD" 07 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952675/hodb-house-b-ild> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.