We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Avlakia House / ARP - Architecture Research Practice

Avlakia House / ARP - Architecture Research Practice

© Erieta Attali© Erieta Attali© Erieta Attali© Erieta Attali+ 37

  • Architect In Charge:Argyro Pouliovali
  • Design Team:Eva Alberini, Marilena Stavrakaki, Nora Delidimou
  • Landscaping:DOXIADIS+
  • Openings:Antonis Chatziantoniou, Expa SA
  • Terrazzo Floors:Nikos Politis
  • Interior Design:Sarah Hammond
  • Steelworks:Worx Steelworks
  • City:Antiparos
  • Country:Greece
More SpecsLess Specs
© Erieta Attali
© Erieta Attali

Text description provided by the architects. Avlakia House rests in-between two gorges (avlákia in Greek) in the Cycladic island of Antiparos, Greece. The site is facing the west directly, while it is also exposed to the northern stronger winds. It enjoys views of 180º towards the Aegean archipelagos and the neighboring islands of Sifnos and Serifos.

© Erieta Attali
© Erieta Attali
© Erieta Attali
© Erieta Attali

Its shape is much dictated by our intention to preserve the topography and the landscape of the Cyclades archipelago. Its shape and deciding what to reveal and whatnot is a balancing act between the human experience, environmental and cultural sustainability. Avlakia House is a hybrid between a building and a constructed landscape, an earthwork.

Front Elevation
Front Elevation
© Erieta Attali
© Erieta Attali
Axonometric
Axonometric

The building emerges from the landscape in the form of a stone retaining wall. A white volume rests on it, with a monumental, temple-like presence. This monumentality is achieved by a series of formal operations (inward inclinations, scale, proportions, symmetry, repetition of openings) that consider the site's relation to the sun and transform a white box into a sculptured building, a Cycladic temple.

© Erieta Attali
© Erieta Attali
© Erieta Attali
© Erieta Attali

The “temple” and an organically formed retaining wall that follows the topography host the public interior and exterior areas. Subterranean stone volumes comprise the bedrooms and wrap around a courtyard in a village-like arrangement. The amphitheater acts as a viewing platform, with its only purpose being to take in the site. The subterranean guest house takes up the form of an agricultural stone retaining wall.

© Erieta Attali
© Erieta Attali
© Erieta Attali
© Erieta Attali

The project draws on the vernacular building tradition while it elevates spaces into new contemporary forms. Emphasis is given so that the architecture engages with the local economy. Sourcing local materials, working with local crews, and reenacting craftsmanship traditions (explicit use of local stone and Greek marbles, terrazzo floors, and traditional mortar) contribute to the site's both cultural and environmental sustainability. Deep natural shading, cross-ventilation, avoiding thermal bridges, and maximizing solar energy for water and heating also reduce the overall energy consumption. Planted roofs and courtyards relieve the spaces from the need for powerful cooling systems.

© Erieta Attali
© Erieta Attali

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Avlakia House / ARP - Architecture Research Practice" 04 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952623/avlakia-house-arp-architecture-research-practice> ISSN 0719-8884
© Erieta Attali

希腊‘神庙’住宅Avlakia / ARP - Architecture Research Practice

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.