Lakeview Wine Co. Retail & Tasting Pavilion / Thier+Curran Architects

Lakeview Wine Co. Retail & Tasting Pavilion / Thier+Curran Architects

© doublespace photography© doublespace photography© doublespace photography© doublespace photography+ 20

Niagara-on-the-Lake, Canada
  • Area Area of this architecture project Area:  261
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  doublespace photography
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Duro design, Alumicor, Astria Fireplaces, Oceanside Glasstile, Propellor, Trimble
  • Lead Architects:Bill Curran
  • Design Team:Bill Curran, Kyle Slote, Stevan Gacesa
  • Clients:Diamond Estates Wine & Spirits Ltd.
  • City:Niagara-on-the-Lake
  • Country:Canada
More SpecsLess Specs
© doublespace photography
© doublespace photography

Text description provided by the architects. Located in the heart of Niagara wine country this project creates a high quality permanent building for the Lakeview Wine Co. (formerly Diamond Estates) retail and tasting operations. The building is placed amongst the vines to create an authentic vineyard experience for visitors. The building form is simple but powerful for impact, memorability and cost effectiveness and is derived from the design of local agricultural buildings and sheds.

© doublespace photography
© doublespace photography

Conceptually, the design creates its own unique sense of place that is separate from the existing production facility on the site. The building form is a simple wedge shape with a distinctive exterior of Japanese ‘Shou Sugi Ban’ charred cedar with natural cedar accents.

Sketches
Sketches

A covered entrance porch with built-in wood benches and custom oversized wood pivoting doors offers weather protection and enriches the arrival sequence. The interior space is low at the entry but rises dramatically towards the rear with skylights and high windows to bring in generous daylight. The singular large retail and tasting space provides maximum impact with an exposed wood ceiling and steel columns and beams for warmth and texture. For flexibility, it can be separated by large sliding glass partitions. A low side wing includes washrooms, a staff area and service space.

Site Plan
Site Plan
Section
Section

At 28 and 22 feet long, two marble cash/tasting bars and rear display counters allow for numerous staff stations and places for people to taste and linger. Full height continuous glass behind the tasting bars provides uninterrupted views to the vineyard and escarpment beyond.

© doublespace photography
© doublespace photography

Large group tasting is accommodated at the west end of the space to enhance the entrance experience, improve appearance and noise control and minimize bottlenecks. A small central lounge area has varied seating including stand up tables, a counter with stools overlooking the vineyard, and lounge seating. It is anchored by a focal floating fireplace, offering warmth and a visual amenity in cooler months.

© doublespace photography
© doublespace photography

A glass lounge cube at the end of the tasting room is furnished with Muskoka chairs and is a focal point of the building, drawing the eye and the visitor though the building. The cube offers panoramic views into the vineyard and is intended as a private tasting room. Ample retail display shelving has been provided. It has been located high along the road-facing outside wall to keep as much stock as possible on the shelves as a display feature. The display shelving is varied to add visual interest with movable display islands in the centre of the space.

© doublespace photography
© doublespace photography

The architect’s discerning use of colour, attention to detail in design and dedication to craft result in a building that is decidedly modern, but still warm and inviting. Elements receiving particular consideration include custom millwork and cabinets, a varied palette of warm rich colours, unique light fixtures built by artists in Toronto, Vancouver, and Philadelphia, handmade cast glass tile from California and limestone from France.

© doublespace photography
© doublespace photography

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Niagara-on-the-Lake, Ontario, Canada

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lakeview Wine Co. Retail & Tasting Pavilion / Thier+Curran Architects" 08 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952617/lakeview-wine-co-retail-and-tasting-pavilion-thier-plus-curran-architects> ISSN 0719-8884
© doublespace photography

尼亚加拉湖景零售酒厂 / Thier+Curran Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.