CACMU Building / Procesos Urbanos

CACMU Building / Procesos Urbanos

© Bicubik© Bicubik© Bicubik© Bicubik+ 29

  • Architects: Procesos Urbanos
  • Area Area of this architecture project Area:  1160
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Adobe, Dipac, Ecoimport, Ecuaplastic, Intaco, La Roca, Pinturas Cóndor, Toptec, Trimble
  • Lead Architects:Jorge Andrade Benítez, Gabriela Naranjo Serrano, Emilio Thodes Miranda, María José Valdospinos.
  • Design Team:Franz Fischer, Sofía Ortiz, Ana Martínez.
  • Promoter Manager:Janeth Palacios
  • Structural Engineer:Guillermo Gómez
  • Soil Study:Zitroci - Carlos Ortiz
  • Electric Engineer:Wladimir Mena
  • Sanitary Engineer:Jaime Velásquez
  • Budgets :Marco de la Torre
  • Construction:EMCOPRODE
  • City:Ibarra
  • Country:Ecuador
More SpecsLess Specs
© Bicubik
© Bicubik

Text description provided by the architects. CACMU Verde is located in the historic centre of Ibarra, an Ecuadorian town set in the Andes in the of the Country. The building is heritage- listed with the Ecuadorian National Institute of Cultural Heritage. The original site consisted of built and unbuilt areas.

© Bicubik
© Bicubik
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Bicubik
© Bicubik

The project sought to restore the existing building, recognizing its value as part of the heritage complex of the historic centre of the city, while highlighting its original materials and typology. Due to the deterioration of the original roof of the existing building, the project team decided to replace it, keeping the original heights, slopes and the use of timber as its structure. In addition, on the exterior façade, all the stone and brick masonry work was recovered, as well as the carpentry on windows and doors.  

© Bicubik
© Bicubik

The relationship between the perimeter areas of the building with the interior patio is reinforced by the redesign of the roof with an eaves configured by self-supporting timber trusses. The central patio is covered by a light metal structure that is supported by timber columns placed in its perimeter. Inside, a woven screen provides coverage from the sun to those on the service balcony and cafeteria.

© Bicubik
© Bicubik

For the interior facades, the original brick frames and lintels were restored in the doors and window openings, as well as the stone plinth. Earthen paint was used, reusing this material extracted from the excavation of the backyard. In the interior spaces, the original construction elements were restored and the walls were painted white.

© Bicubik
© Bicubik

In the non-built area to the rear of the site, the newly built area is located. This construction maintains its current depth at 1.10 meters below the existing house level. This building houses two main functions: training spaces and an event room. To achieve this double task, 3 strategies were proposed. The first, to create physical limits with translucent materials; the second, that these limits are not permanent; and the third, to have fixed elements, like small patios that allow both the lighting the interior and transform the space around them.

© Bicubik
© Bicubik

This area consists of a steel post and beam structure, arranged in an orthogonal way, with a distance between its main elements that did not exceed 9 meters. There are 4 interior patios that allow the distribution of 3 training rooms that are separated from each other by panels with sliding systems. These panels, and their system allow, on the one hand, the total independence of each room and, on the other hand, the unification of the entire area in a single space.

© Bicubik
© Bicubik
Isometric
Isometric
© Bicubik
© Bicubik

The transition area between the existing building and the new construction houses a co-working area and a double height space that constitutes a foyer that articulates of all the structures incorporating the original arcade. Through ramps and hallways, at the junction between the two buildings - the old and the new - a vertical green wall is proposed. The walkable deck, accessible from the foyer, has a more open and green character. The interior courtyards are projected at this level as void. Benches and other furniture are proposed in order to allow the use of this open space.

© Bicubik
© Bicubik
Section
Section
© Bicubik
© Bicubik

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ibarra, Ecuador

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "CACMU Building / Procesos Urbanos" [CACMU Verde Cooperativa de Ahorro y Crédito Mujeres Unidas / Procesos Urbanos] 08 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952480/cacmu-building-procesos-urbanos> ISSN 0719-8884
© Bicubik

CACMU大楼,厄瓜多尔文遗改造 / Procesos Urbanos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.