vip.com Office Complex / gmp

vip.com Office Complex / gmp

© CreatAR Images© CreatAR Images© CreatAR Images© CreatAR Images+ 18

Guangzhou, China
  • Architects: gmp
  • Area Area of this architecture project Area:  112795
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  CreatAR Images
  • Design :Meinhard von Gerkan and Stephan Schütz with Nicolas Pomränke
  • Competition Lead :Clemens Kampermann
  • Competition Team :Jan Peter Deml, Thomas Muncke, Dimitri Philippe, Burkhard Pick, Anastasiya Vitusevych, Thilo Zehme, Yin Zhang, Katarzyna Zaczek
  • Project Lead Detailed Design:Clemens Kampermann
  • Deputy Project Lead Detailed Design:Tobias Keyl
  • Detailed Design Team:Andreas Götze, He Duoshu, Astrid Jahncke, Karolina Korona, Xuda Liu, Giuseppe Malfona, Simone Matthey de L’Endroit, Andreas Maue, Pan Xin, Dimitri Philippe, Andrea Pisanu, Kristin Schoyerer, Tang Zihong, Alberto Vallejo, Zeng Yahan, Zhang Qiyi, Yin Zhang, Wei Zhilin
  • Project Management In China:Xu Ji, Qin Wei
  • Partner Practice In China:Guangzhou Design Institute
  • Landscape Architecture:Rehwaldt Landschaftsarchitekten; Shenzhen LYF Landscape Scenery Design CO.
  • Lighting:Design Schlotfeldt Licht; GD-Lightingdesign
  • Client :vip.com
  • City:Guangzhou
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© CreatAR Images
© CreatAR Images

Text description provided by the architects. vip.com is one of the three largest e-commerce corporations in China. The new headquarters of the continually growing corporation is located in the so-called Internet Innovation Zone of Guangzhou’s Pazhou District, an island in the Pearl River to the south-east of the city center. This area, which is connected to the Kanton Trade Exhibition precinct, has been specially designated as a new commercial and service area for internet companies, featuring also leisure facilities. In 2016, gmp had won the international competition and was then commissioned with the project.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

vip.com’s company culture is characterized by dynamism and flat hierarchies. In terms of architecture, this calls for large flexible areas that can be used in a variety of ways and modified very quickly, thus allowing for different forms of office organization. Contrary to the urban design brief, which called for separate high-rise buildings on the three plots separated by roads, the gmp concept for the company headquarters was for a horizontally layered office landscape. A ten-story plinth connects all three building plots of the angular site, straddling the respective roads. On this basis, the overall volume and the arrangement of the vertical circulation systems were developed with the aim of creating a maximum of office spaces with attractive views across the river and city.

© CreatAR Images
© CreatAR Images
Floor plan F1
Floor plan F1
© CreatAR Images
© CreatAR Images

The different functional areas of the building are visually layered, separated by vertical incisions and floors with special functions appearing as joints. The first of these incisions at the fourth building level marks the interface between external and internal functions. It serves as a meeting space for guests and employees and includes a conference center, exhibition areas, and gastronomic facilities. Wide staircases from a public platform in front of the building, facing the Pearl River, connect it to the riverbank as well as to the park to the east. The two slender towers, measuring 135.5 meters and 172.5 meters in height, rise from the building plinth and house more offices as well as the administration and the management.

Section
Section
© CreatAR Images
© CreatAR Images

The office zones for the different company teams are accommodated in the horizontal plinth building, featuring spacious floor areas which can be flexibly adapted to changing requirements. Natural ventilation at the workplaces is made possible via openable windows. Multistory foyers and large stairwells between the floors create a vertical link between the office areas and can also be used for lectures and multi-team conventions. Each office floor is equipped with kitchenettes, sleeping pods, a library, and fitness facilities as places for informal employee get-togethers. In their breaks and after work, employees and guests of vip.com can enjoy a view across the Pearl River from the large roof terrace on the plinth, which features an infinity pool, a basketball court, and a barbecue area exclusively for members of staff and guests.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

The deliberately plain, horizontally-structured facades with floor-to-ceiling glazing give the office complex a unified appearance, which means that the headquarters can be recognized from afar and identified as the new address of the vip.com online corporation. The horizontal layering is emphasized at night when lighting strips integrated into the facade profiles light up the building.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Guangzhou, Guangdong Province, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "vip.com Office Complex / gmp" 02 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/952398/viom-office-complex-gmp> ISSN 0719-8884
© CreatAR Images

广州唯品会总部 / gmp

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.